Petorici ISIL-ovaca određen pritvor :: Semberija INFO ::

 

Petorici ISIL-ovaca određen pritvor


SARAJEVO: Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva, odredio je jednomjesečni pritvor petorici bh. ISIL-ovaca koji su sinoć iz Sirije deportovanih u BiH.

Riječ je o Emiru Ališiću, Jasminu Keseroviću, Hamzi Labibiju, Senadu Kasupoviću i Miralemu Dediću. 

Pritvor im je određen zbog straha od bijega.

U prostorijama SIPA-e na ispitivanju se još nalaze dvojica deportovanih državljana BiH, boraca tzv. Islamske države; Muharem Dunić i Armen Dželko za kojima nije raspisana Interpolova potjernica. 

U zakonskom roku biće predati na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić, Emir Ališić, Armen Dželko i Muharem Dunjić deportovani su sinoć iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu.

Petorica osumnjičenih terorista Keserović, Kasupović, Labidi, Berbić i Ališić su nakon slijetanja na sarajevski aerodrom, nakon sat i po kontrole pod jakom policijskom pratnjom prevezeni na Sud BiH gdje su održana  ročišta za određivanje pritvora s obzirom da je za njima bila raspisana potjernica.

Preostalu dvojica iz prve grupe ISIL-ovaca koja je  prebačena u Sarajevo, Dželku i Dunjića, su na aerodromu preuzeli pripadnici  Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i prevezli ih u svoje prostorije u Istočnom Sarajevu radi kriminalističke obrade. Svi oni su osumnjičeni zbog krivičnih djela organiziranja terorističke grupe, protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam.

U Sudu BiH sinoć je, na prijedlog Tužilaštva, održano ročište za određivanje pritvora petorici od sedmorice bivših pripadnika ISIL-a, državljana BiH, koji su deportovani iz Sirije.

Tužilaštvo BiH bilo je isključivo u svom zahtjevu, zatraživši pritvor za njih petorica - Senada Kasupovića, Jasmina Keserovića, Hamzu Labidi, Miralema Berbića i Emira Ališića. Optuženi su negirali krivicu, a njihova odbrana tražila je kućni pritvor i određivanje mjera zabrane.

Podsjećamo da je prva grupa od ukupno 25  državljana BiH  iz Sirije, sinoć sletjela na sarajevski aerodrom. Osim semodrice muškaraca, u ovoj grupi se nalazi i šest žena i 12 djece, potvrđeno je iz Ministarstva  bezbjednosti  BiH.

Po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo  prošli su  odgovarajuće provjere Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar  Delijaš kod Sarajeva radi daljih pregleda i pružanja medicinske pomoći. U pripremi za povratak državljana BiH  iz Sirije posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno su sarađivale brojne nadležne institucije, ministarstva, policijske i bezbjednosne  agencije iz BiH i međunarodni partneri.

​Glas Srpske