BOSIĆ: DODIKOVE IZJAVE NE VRIJEDE NI 24 SATA :: Semberija INFO ::

 

BOSIĆ: DODIKOVE IZJAVE NE VRIJEDE NI 24 SATA


Delegat SDS-a u Domu naroda parlamenta BiH Mladen Bosić kaže da ne vjeruje tvrdnjama lidera SNSD-a Milorada Dodika kako je spreman javno reći da njegova stranka neće ući u vlast na nivou BiH ako se nastavi uslovljavanje ulaskom zemlje u NATO.

Bosić za Insajder, između ostalog, tvrdi da aktuelni srpski član Predsjedništva BiH "voli da daje izjave raznih vrsta", koje, prema njegovim riječima, očigledno imaju dnevnu upotrebu.

- Rok trajanja Dodikovih izjava je obično 24 časa. Smatram da je neodgovorno neformirati vlast i da SNSD, HDZ i SDA nisu uspjeli da oforme koaliciju koju su najavili i praktično počeli sprovoditi izborom članova kolegijuma oba doma Parlamenta BiH.

U izjave Dodika da ne namjerava da učestvuje u vlasti, na osnovu iskustva, ne mogu da povjerujem jer je evidentno da je Dodik, da bi učestvovao u vlasti, spreman na bilo kakve poteze i bilo kakve prijetnje, pa čak i ukoliko to blokira čitav život u državi. I tu njegovu izjavu vidim kao neku vrstu prijetnje, mada Dodikove prijetnje sve manje i manje imaju uticaj jer se pokazalo da od prijetnji koje izgovori najmanje 90 odsto završi neostvareno - kaže Bosić.

Na pitanje kada bi konačno mogla da se održi sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH, odnosno da prokomenariše ranije izjave predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je moguće formirati novu većinu koja bi odblokirala rad te institucije, Bosić ističe da podržava svaku mogućnost koja bi dovela do izlaza iz trenutne situacije.

- Zaista je neodgovorno od svih koji se bave politikom da na ovakav način dovedu do blokade funkcionisanja institucija. Godine prolaze, a mi zbog ličnih interesa ili nazadujemo ili tapkamo u mjestu. Očigledan primjer je i ova godina, koja je definitivno propala sa stanovišta investicija koje bi bile pokrenute, kao i kreditima koji su već odobreni i koji samo čekaju dizanje ruku u Parlamentu BiH.

To dovoljno govori o neodgovornosti onih koji su doveli do blokade. Imajući to u vidu, smatram da treba učiniti sve da se "otkoči" život i svaki pomak iz ove situacije je dobar. Zato opravdavam sve poteze koji bi vodili do bilo kakvog pomaka naprijed, a da bi se to desilo moraju se deblokirati institucije, prije svega Parlament BiH. Da li je to moguće uraditi i na koji način, tek treba da se vidi. Obaveza političara koji su izašli na izbore prije godinu dana je da prestanu blokirati život u BiH - kaže Bosić.

On dodaje i to da bi se deblokada zajedničkih institucija BiH, prije svega, mogla dogoditi upravo u Predstavničkom domu.

- Situacija u Domu naroda parlamenta BiH je jasna. Ucjenama i dogovorom koalicije, koja nije uspjela da stane na noge, Dodik i Čović su dobili kontrolu nad tim domom tako što imaju po četiri delegata i jasno je da oni diktiraju to da li će biti funkcionisanja Doma naroda ili ne. U Predstavničkom domu je drugačija situacija i tamo bi se možda mogla i otkočiti čitava ova situacija.

Specifičnost Predstavničkog doma je u tome da su jedino oni nadležni za izbor Savjeta ministara BiH i da Dom naroda ne potvrđuje i nema nikakve veze sa formiranjem Savjeta ministara. Sa tog stanovišta je intereresantno šta će se dešavati i da li će biti deblokiran Predstavnički dom - ističe Bosić.

sdsrs.com