ALARMANTNI PODACI SVJETSKE BANKE, SKORO POLOVINA STANOVNIŠTVA DO SADA NAPUSTILA BIH :: Semberija INFO ::

 

ALARMANTNI PODACI SVJETSKE BANKE, SKORO POLOVINA STANOVNIŠTVA DO SADA NAPUSTILA BIH


Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke, Bosnu i Hercegovinu je do sada napustilo gotovo polovina stanovništva, tačnije 49,5 odsto.

Ovo BiH dovodi na sami vrh neslavne tabele, jer skoro polovina građana rođenih u BiH sada živi izvan nje, pokazuje izvještaj pod nazivom “Migracije i odliv mozgova u Evropi i centralnoj Aziji”.

Podaci Svjetske banke pokazuju da je na drugom mjestu u Evropi Albanija sa 39,8 posto, dok je Sjeverna Makedonija na četvrtom mjestu, jer četvrtina Makedonaca sada živi izvan nje. Srbije nema na listi.

Kao poseban problem se navodi odlazak visokokvalifikovanih radnika, te da visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata iz BiH.

Navode da razni faktori utiču na odliv mozgova, a pored viših primanja tu su i prilike za stručno usavršavanje i obuku, bolja budućnost za članove porodice, te bolji životni i radni uslovi.

Simptom, a ne uzrok

U izvještaju stoji da je odliv mozgova često simptom, a ne uzrok loše ekonomije države, te da dugotrajna emigracija visokobrazovanih radnika ostavlja dugotrajne negativne posljedice na države koje napuštaju.

​(srpskainfo.com)