Šarović za BHRT: Ako insistiramo na temama oko kojih nema dogovora, izgubićemo dragocjeno vrijeme :: Semberija INFO ::

 

Šarović za BHRT: Ako insistiramo na temama oko kojih nema dogovora, izgubićemo dragocjeno vrijeme


O referendumu u Bijeljini, predstojećim izborima u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) i drugim aktuelnim političkim temama, u emisiji BHT1 uživo razgovarali smo s Mirkom Šarovićem, bivšim predsjednikom SDS-a.

Šarović je u razgovoru za BHRT komentarisao odluku građana Bijeljine koji su se izjasnili protiv opoziva gradonačelnika ovog grada ljubiše Petrovića. 

"Gradonačelnik Petrović je inače izabran na neposrednim izborima voljom građana Bijeljine, odnosno Semberije. Bio je odličan gradonačelnik i ovaj referendum je pokazao da on uživa povjerenje građana. Mislim da je ovo snažna poruka i za njega i za SDS, kao i za druge koji su podržavali ljubišu Petrovića. Generalno mislim da je to jedna poruka da SNSD i ta koalicija ne može sve i da postoji alternativa koja ima podršku građana", ocijenio je Šarović.

Šarović je govorio i njegovim očekivanjima kada je u pitanju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

"Ovaj novi saziv, vidjećemo. Svi očekujemo da on nešto donese. Mislim da je on negdje na nekoj klackalici. Može da bude isto kao što je bilo u zadnje četiri godine, znači samo permanentno kriza, ali možda napravi iskorak, posebno kada je u pitanju evropski put. Tako da ćemo da vidimo koji će biti rezultati. Nisam preveliki optimista, ali priželjkujem da krenemo naprijed", istakao je Šarović.

Ustavnopravna komisija Parlamenta Bosne i Hercegovine utvrdila je danas da su izmjene krivičnog zakona, kojim je kažnjivo narušavanje suvereniteta BiH, protivne Ustavu BiH. Komentarišući ovu odluku, Šarović smatra da sve zavisi od toga ko je predlagač nekog zakonskog prijedloga.

"Ništa ne bi trebalo da ide prema Predstavničkom domu što oni koji jesu većina u Parlamentu to ne usaglase. Neke stvari treba da idu spremne. Ako su spremne, one će proći i dobiće podršku. Postoje stvari oko kojih možemo da se dogovorimo, one koje su teške, i one oko kojih ne možemo. Ako insistiramo na onim temama oko kojih objektivno nema dogovora, džaba ćemo izgubiti dragocjeno vrijeme", kazao je Šarović, istakavši da ugrožavanje suvereniteta BiH treba da utvrdi Sud.

"To što mi političari i stranke pričamo o tome da je neko ugrozio suverenitet ove zemlje, to je samo politika koju možemo da komentarišemo na ovaj ili onaj način. Ja mislim da je pitanje suvereniteta u značajnoj mjeri utvrđeno Ustavom Bosne i Hercegovine. Postoje dovoljne osnove da se kazne eventualno oni koji ugrožavaju taj suverenitet, a da li je suverenitet bio ugrožen, to je ipak na pravosudnim institucijama", rekao je, između ostalog, Šarović u emisiji BHT1 uživo. 


​BHRT