Krenuo izvoz govedine iz BiH u Tursku :: Semberija INFO ::

 

Krenuo izvoz govedine iz BiH u Tursku


Izvoz govedine iz Bosne i Hercegovine od danas je ponovno krenuo za Tursku, potvrdio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Kako je istakao, ove godine je dogovoren izvoz hiljadu tona goveđeg mesa na tursko tržište.

Kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućen je izvoz na tursko tržište na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

"To potvrđuje da postoji razumijevanje turske strane za potrebe naših izvozno orijentisanih kompanija", naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, to dokazuje da su kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH sposobne ispuniti standarde za plasman domaćih proizvoda na tursko tržište.

"Iako je kompanija iz Federacije BiH potpisnica sporazuma o spoljnotrgovinskom prometu goveđeg mesa s Turskom, insistiram da najmanje 50 odsto sirovine bude iz Republike Srpske", rekao je ranije Košarac.

Izvoz će se realizovati u fazama, a danas je krenuo prvi kontingent dogovorenih količina.

Prema njegovim riječima, procijenjeno je da treba nastaviti sa izvozom goveđeg mesa i sa aspekta eventualnih viškova u primarnoj proizvodnji.

"I u ovom i u prošlom mandatu insistiramo na tome da u tom spoljnotrgovinskom poslu moraju da jednako budu zastupljene kompanije i iz Republike Srpske i FBiH i od toga nećemo odstupiti", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, regionalna saradnja veoma je značajna za BiH i njene odnose sa Turskom, pri čemu je podsjetio da je Turska prva reagovala kada je BiH trebalo da bude pružena podrška nabavci mineralnog đubriva za domaće poljoprivrednike.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković ocijenio je da su ekonomske veze dvije zemlje izrazito jake i rastu iz godine u godinu.

Kako je istakao, BiH sa Turskom ima veliku spoljnotrgovinsku razmjenu.


​BHRT