Članovi Predsjedništva BiH sa slovenačkim premijerom Golobom: Podrška BiH na evropskom putu :: Semberija INFO ::

 

Članovi Predsjedništva BiH sa slovenačkim premijerom Golobom: Podrška BiH na evropskom putu


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su predsjednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba. Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Slovenije tradicionalno vrlo dobri i prijateljski i da su obje zemlje posvećene njihovom unapređenju i jačanju.

U razgovoru je rečeno da su ekonomski odnosi i trgovinska razmjena između dvije zemlje dobri, ali da postoje mogućnosti za njihovo unapređenje.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Republici Sloveniji za kontinuiranu i aktivnu podršku i pomoć Bosni i Hercegovini na evropskom putu, a posebno na zalaganju za dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Istaknuli su da je dodjela kandidatskog statusa važna prekretnica na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, te da to predstavlja pozitivan signal i jasnu poruku da je budućnost BiH u Evropskoj uniji.

Predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob je kazao da je BiH dobijanjem kandidatskog statusa dobila vrlo jasnu poruku da naša zemlja ima evropsku budućnost.

Poručio je da se Slovenija, kao iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine, aktivno zalagala za dodjelu kandidatskog statusa našoj zemlji te da je spremna Bosni i Hercegovini pružiti svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć na njenom evropskom putu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi kolegija oba doma PSBiH sa slovenačkim premijerom Golobom o evropskom putu BiH

Članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s predsjednikom Vlade Slovenije Robertom Golobom koji boravi u službenoj radnoj posjeti našoj zemlji. Tokom razgovora, članovi rukovodstva parlamentarnih domova izrazili su punu zahvalnost prijateljskoj Sloveniji za svesrdnu pomoć u nastojanju da se BiH približi članstvu u Evropskoj uniji.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno ulagati dodatne napore i usvajati nužne reformske zakone kako bi se iskoristila prilika za snažniji iskorak BiH ka Evropi, a Republika Slovenija će, kako je rekao premijer Golob, pomoći da se svaki napredak adekvatno predstavi i afirmira među članicama Evropske unije.

Danas je, takođe, istaknuto da Slovenija predstavlja i jednog od najvećih i najvažnijih privrednih partnera Bosne i Hercegovine i da treba dodatno raditi kako bi se u obostranom interesu ta saradnja i dalje razvijala, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


BHRT