Golob: Atmosfera u Briselu se promijenila, istorijska šansa za BiH :: Semberija INFO ::

 

Golob: Atmosfera u Briselu se promijenila, istorijska šansa za BiH


SARAJEVO - Slovenija ne želi samo biti prijatelj BiH, već najveći saveznik, izjavio je u Sarajevu premijer Republike Slovenije Robert Golob nakon sastanka s predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Borjanom Krišto.

Golob je danas doputovao u BiH, što je njegova prva zvanična posjeta inostranstvu. Slovenački  premijer je kazao da se u njegovoj zemlji, ali i na međunarodnoj sceni dogodila važna promjena. Kako je kazao intenzivirao se princip solidarnosti među narodima i politička saradnja.

-Samo ćemo na takav način doći do ekonomskog razvoja, do napretka zemalja. I gdje drugo nego upravo u BiH da se ti principi implementiraju. Upravo zbog prošlosti BiH, Slovenija želi stabilnost u ovom dijelu Evrope, kao i zbog naših ekonomskih odnosa. Slovenija ulaže u BiH. Naši napori su zato zaista logični i nema skrivenih poruka - rekao je Golob.

Dodao je da ima dvije poruke.

- Iskreno da vam kažem da se promijenila atmosfera u Briselu i ovo je istorijska šansa. Prethodnih 20 godina proces širenja je zaustavljen tehničko-administrativnim pitanjima. Međutim, to je danas postalo političko pitanje i ovaj istorijski trenutak treba iskoristiti za napredak BiH na tom putu. Drugo, Slovenija ne želi samo biti samo prijateljska država BiH, već biti njen biti najveći saveznik. Zato smo ponudili svu moguću pomoć od tehničke, aministrativne, stručne pa sve do finansijske pomoći na tom putu -rekao je Golob.

Istakao je da je zbog rata u Ukrajini, one zemlje koje su nekada bile skeptične oko procesa širenja Evropske unije, su u političkom smislu spremne za pregovaranje i nastavak procesa širenja na Zapadni Balkan.

-Uporedo s tim unutar EU teče i strateški pristup kako povezati EU sa svojim susjedima - takozvano meko širenje EU na svojim vanjskim granicama sa susjedima, odnosno zemljama koje nisu članice EU. Jedan od mogućih scenarija koje podržava Slovenija je fazno proširenje, u kojem će zemlja kandidat sama imati korist od svih reformi koje preduzme na tom putu prije svega u kontekstu obrazovanja, mladih i zakonodavstva - rekao je Golob.

Na kraju je kazao je da između BiH i Slovenije ima prostora za poboljšanje međusobne saradnje na području obnovljivih izvora energije i da je njegova zemlja spremna ulagati.

- BiH sa Slovenijom ima tradicionalno dobre odnose u svim segmentima - istakla je Krišto. Posebno je posebno naglasila dobre odnose sa Slovenijom u oblasti privrede, odnosno ekonomije.

Podsjetila je da Slovenija mnogo pomaže BiH i na njenom evropskom putu.

-Želim zahvaliti i na zalaganju Slovenije i zbog toga što je BiH dobila kandidatski stutus. To je nešto što BiH vini u ovom trenutku znači jer smo u formalno - pravnom smislu bliže korak ka evropskoj porodici.  Imamo namjeru potpisati sporazum o saradnji i pružanju tehničke i stručne pomoći BiH od strane Slovenije za evropski i ebroatlantski put. Premijera Goloba sam informisala o tome da su koraci i fokus Savjeta ministara upravo na europskim reformama i da je već Savjet ministara napravio određene korake kada je u pitanju reforma javne uprave, unutrašnje tržište, konkurentnost, infrastrukturni projekti i ostalo - rekla je Krišto.

Naglasila je posebno značaj unutarpolitičkog dijaloga u BiH na putu prema Evropskoj uniji.

-Ono na šta mi u BiH trebamo obratiti pažnju jeste da radimo na političkim prilikama, na unutarpolitičkom dijalogu s obzirom da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda i drugih građana koji u njoj žive. Naša obaveza je napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu reformu izbornog zakonodavstva na principima ustavne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i drugih koji žive u BiH. Time bi napravili i pretpostavke da otklonimo ona pitanja koja nas u ovom trenutku opterećuju u BiH kao i njen evropski put, kako bismo snažnije mogli nastaviti sa socioekonomskim reformama koje su doista bitne i interes su, prije svega, svih naroda i građana unutar BiH, a i uslov su za pristupanje Europskoj uniji - rekla je.

Posebno je istakla značaj regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.


Anadolija / Glas Srpske