Dug za PDV premašio 456 miliona maraka: Među 10 najvećih dužnika i firma iz Bijeljine :: Semberija INFO ::

 

Dug za PDV premašio 456 miliona maraka: Među 10 najvećih dužnika i firma iz Bijeljine


Dug za PDV iz godine u godinu raste i trenutno iznosi čak 456,2 miliona maraka, pokazuju najnoviji podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Riječ je iznosu koji su poreski obveznici prijavili i nisu uplatili, a odnosi se na period od 2006. godine do danas.

Načelnik Odjeljenja za komunikaciju i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević naglašava da dug po osnovu PDV-a konstantno raste, a osnovni razlog je činjenica da postoje obveznici koji imaju milionska dugovanja, i to već godinama.

- S obzirom na visinu duga i na zakonski predviđenu zateznu kamatu koja iznosi 0,04 odsto zakašnjenja, taj se dug konstantno uvećava - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, dug se uvećava i iz razloga što se uplatama zatvara najstarije dugovanje, pa obaveza koja se prijavi posljednjom predatom PDV prijavom ne bude zatvorena posljednjom uplatom.

- Tako svi obveznici koji su dužni automatski ulaze u postupak prinudne naplate, gdje se naplaćuje teret naknadne prinude u iznosu od pet odsto, te zakonska kamata od 0,04 odsto - objašnjava Kovačević.

A u gomilanju dugova trenutno prednjači firma “Gras” iz Sarajeva koja je nadležna za gradski javni saobraćaj, a čiji dug iznosi 30,3 miliona maraka.

Na drugom mjestu na toj listi PDV dužnika je “Sarajevska pivara”, sa dugom od 17,4 miliona maraka, dok treće mjesto pripada firmi za proizvodnju i usluge “Bob Pro” iz Čitluka i neizmirenih 13,4 miliona maraka.

Među deset najvećih dužnika za PDV je i  preduzeće “MB-Kekrović” sa dugom od 13,2 miliona maraka, fojnička “Đuša”, koja je dužna 9,6 miliona KM, te Republička direkcija za robne rezerve sa dugom od 9,5 miliona maraka.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je poslovanje u BiH otežano i da je problem u tome kako je PDV definisan, jer su oni koji isporučuju robu obavezni da ga plate bez obzira na to da li su prodatu robu i naplatili.

- Ako ste nešto fakturisali u prethodnom mjesecu, obaveze za PDV morate platiti do 10. u mjesecu.  Poslovna zajednica predlagala je da se ta obaveza odgodi do kraja mjeseca, jer bi u velikoj mjeri olakšala poslovanje firmama, a izbjegli bi se i dodatni troškovi kašnjenja u plaćanju koji su često evidentni u privredi - objašnjava Pavlović.

On dodaje da je problematično i to što su veliki dužnici i dalje gotovo isti na spiskovima neizmirenih obaveza za PDV.

- Određene izmjene u ovoj oblasti su svakako neophodne. Inicijativa za njih već postoji, ali zbog neformiranja vlasti na nivou BiH stopirane su mnoge izmjene, programi i projekti - dodao je Pavlović.

Lista dužnika

Uprava za indirektno oporezivanje BiH na internet stranici ima objavljenu listu dužnika, na kojoj se nalaze svi poreski obveznici čiji je dug veći od 25.000 maraka.

- Na ovoj listi trenutno se nalazi 5.802 obveznika - naveli su u UIO BiH.

Deset najvećih dužnika

Firme                    Dug (u milionima KM)

1. KJKP GRAS Sarajevo    -  30,3

2. Sarajevska pivara - 17,4

3. BOB-PRO d.o.o. za proizvodnju i usluge - 13,4

4. MB - KEKEROVIĆ - 13,2

5. ĐUŠA d.o.o. Fojnica - 9,6

6. Republička direkcija za robne rezerve 9,5

7. BOSMAL Sarajevo - 8,7

8. Federalna direkcija robnih rezervi - 7,4

9. MASS Bijeljina - 7

10. PALACE GROUP Sarajevo - 6,9