EU u BiH: Izmjena zakona isključivo odluka visokog predstavnika :: Semberija INFO ::

 

EU u BiH: Izmjena zakona isključivo odluka visokog predstavnika


SARAJEVO- Delegacija EU u BiH saopštila je da je primila k znanju odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH i istakla da je to bila odluka isključivo visokog predstavnika.

 

U saopštenju povodom nametanja izmjena Izbornog zakona, koje je u izbornoj noći uveo visoki predstavnik Kristijan Šmit, a koje je objavljeno na sajtu Delegacije, navodi se da izvršna ovlašćenja visokog predstavnika (Bonska ovlašćenja) treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

"Jačanje funkcionalnosti institucija BiH ključni je prioritet na putu BiH ka članstvu u EU", ističe Delegacija EU i dodaje da su skoro godinu dana EU i SAD facilitirale razgovore o ustavnoj i izbornoj reformi.

Izražava se žaljenje što političke stranke nisu uspjele da postignu izbalansirani dogovor o paketu reformi koji bi sveobuhvatno odgovorio na neriješena pitanja, uključujući funkcionalnost FBiH i Doma naroda FBiH.

Delegacija EU u BiH navodi da je ustavna reforma u djelu koji se odnosi na Predsedništvo BiH i Dom naroda BiH i dalje hitan i neispunjen zadatak, kao i da nisu sprovedene preporuke u vezi sa transparentnošću i integritetom izbora.

Delegacija EU dodaje da su se lideri političkih stranaka u BiH dogovorili 12. juna u Briselu da će se pozabaviti tim pitanjima u roku od šest mjeseci nakon formiranja nove vlasti i poziva ih da ispoštuju tu obavezu.

Ističe se da EU vjeruje da će svi politički akteri raditi zajedno kako bi osigurali brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima i da očekuje od novoizabranih zvaničnika da preuzmu punu odgovornost za sprovođenje ambicioznih reformi sa ciljem unapređenja interesa građana, kao i daljeg napretka zemlje na evropskom putu.


​Glas Srpske