NIŽE CARINE GARANTUJU VIŠE POSLA :: Semberija INFO ::

 

NIŽE CARINE GARANTUJU VIŠE POSLA


- Smanjenje carinske stope prilikom uvoza sirovina za prehrambenu, tekstilnu i ostale industrije predstavlja odskočnu dasku za domaću privredu, kojoj niži nameti garantuju više posla, bolju poziciju na tržištu i veću konkurentnost.

Da bi domaćim privrednicima olakšalo put do sirovine koja se ne može nabaviti na domaćem tržištu u dovoljnim količinama i odgovarajućeg kvaliteta, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputilo je Savjetu ministara prijedlog odluke kojom bi bili propisani kriterijumi o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2023. godine.

Prijedlogom su obuhvaćene 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalske, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Domaći privrednici ističu da svako smanjenje carina i ostalih nameta podstiče domaću proizvodnju.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Sanino”, koja u Derventi i Prnjavoru zapošljava stotine radnika Radovan Pazurević rekao je za “Glas Srpske” da obućarskoj industriji mnogo znači smanjenje ili usklađivanje carina za pojedine sirovine.

- Primjera radi, na robu iz Kine koja dolazi u BiH i u Evropu, ogromna je razlika u carinama. Đonovi koje koristimo u svakodnevnoj proizvodnji obuće u Njemačku idu uz poresko opterećenje od tri odsto, a kod nas 15 odsto. Razlika je ogromna i zato nam ovo usklađivanje daje ohrabrenje da sigurnije uđemo u novu godinu. Bez toga i obim posla i robne razmjene bili bi daleko manji - rekao je Pazurević, naglasivši da “Sanino” godišnje izveze oko 200.000 pari obuće.
Dodao je da bi bilo dobro da se ovo zakonski riješi, kako privrednici ne bi svake godine iščekivali usklađivanje i strepili da li će i kako nastaviti da posluju sa inostranim partnerima.

Direktor preduzeća “Drvoprodeks” iz Banjaluke Darko Partalo rekao je “Glasu” da su drvoprerađivači sve do sukoba između Rusije i Ukrajine iz Rusije nabavljali brezovu šperploču neophodnu za podove.

- Nabavljali smo tu vrstu šperploče koja je idealna za donji dio podova, a potom je izvozili u Evropu kroz gotov proizvod. Odluka o smanjenju ili ukidanju carina je pun pogodak, s tim što mi sada imamo problem da ćemo morati tu sirovinu tražiti na nekom drugom tržištu, jer ruski proizvodi ne mogu u Evropu zbog sankcija - rekao je Partalo.

Potvrde 

U dokumentu koji je upućen Savjetu ministara BiH navedeno je da se radi ostvarivanja prava na uvoz robe sa smanjenim carinama, uz carinsku deklaraciju podnosi potvrda Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i da će se roba koristiti u vlastitoj proizvodnji. Osim toga potrebna je i potvrda Spoljnotrgovinske komore BiH da se roba ne proizvodi u BiH ili da roba domaće proizvodnje ne zadovoljava potrebe privrede i tržišta.
 
(Glas Srpske)