RAFTING NA RECI ZOVU ATRAKCIJA BOŽANSTVA U BIH :: Semberija INFO ::

 

RAFTING NA RECI ZOVU ATRAKCIJA BOŽANSTVA U BIH


Nada mnom, u bašti, mašu breskve pune Zelenih lepeza i prvog zarutka;

​Pripilo se sunce i u lisne krune
Kao da bi želeo da svo zlato tka.
Ja, naslonjen na zid, prekrštenih ruka,
Posmatram je dole, u vezi šuplje litice,
Neretva se lomi, i to od visokih udica
Naga deca skaču i uz povike se kupaju... pisao je Aleksi Šantiću o reci Neretvi.

Nije ni čudo što je Šantić pisao baš o ovoj zelenoj ljepotici, kojoj su još drevni Kelti dali ime kada su ugledavši rijeku smaragdnozelene boje kako se moćno probija kanjonom uzviknuli "Nera Etwa", što bi na jeziku starih Kelta bilo "Božanstvo koje teče". Hladna Neretva, koja prema pisanju naučnog portala Science Blurtit iz Velike Britanije predstavlja najhladniju rijeku na svijetu, dio je malog, ali očaravajućeg Konjica, jednog od najstarijih gradova Bosne i Hercegovine.

Iako možda ne dobija pažnju koju zaslužuje, Konjić i te kako ima šta da ponudi, naročito u letnjim danima. Brza, zelena i čista Neretva nudi neprimetan adrenalinski doživljaj u ovom gradu - rafting.

U poslednjih deset godina, rafting na reci Neretvi doživeo je iznenadnu ekspanziju.

Od Glavatičeva do Konjica vozi se najinteresantnija rafting tura na Neretvi s nekoliko divljih dijelova i spada u najatraktvnije rijeke u Evropi. Osamnaest kilometara dug spust, koji u prosjeku s pauzama traje nešto više od tri sata, neponovljiv je događaj i svakako jedno nezaboravno iskustvo. Tokom plovidbe Neretvom rafteri mogu da uživaju u odmoru i ljepotama Malog i Velikog kanjona, uz netaknutu prirodu i prizore koji nisu vidljivi s puta, kao i u četiri adrenalinska brzaka, koji su poredani tako da je svaki naredni ekstremniji od prethodnog. Skiperi koji upravljaju čamcima obučeni su profesionalci i sigurno će prevesti posadu od starta do cilja.

Reka Neretva izvire ispod planine Jabuka, na visini od 1.320 metara, u planinskim predelima visoke Hercegovine, u dubokoj i nepristupačnoj šumi, na obodu Perućice, jedne od poslednjih prašuma na evropskom tlu.

Dužina reke je 225 kilometara, od čega Bosna i Hercegovina pripada 203 km, a Hrvatskoj 22, gde se uliva u Jadransko more u blizini grada Ćile u obliku delte i takođe je najduža pritoka istočnog jadranskog basena.

U svom gornjem toku, reka Neretva je izuzetno planinska reka, sa dubokim kanjonom neopisivih lepota, gde zajedno sa pritokama formira posebnu prirodnu jedinicu i jedinstveni ekološki sistem u ovom delu Evrope.

Nakon vađenja jednog od najdubljih kanjona na svetu, zajedno sa kanjonom Rakitnice, jedne od njenih najlepših pritoka, Neretva nakon što je slegla sa visokih Dinarida, u blizini grada Konjica, naglo menja pravac, a iz pravca severozapada usmerava svoj tok ka jugu, ka Jadranu.

Iako je jedna od najhladnijih reka na svetu, sa prosečnom temperaturom između sedam i osam stepeni, naširoko je poznata po čistoći i kvalitetu vode i po endemičnoj flori i fauni. Sa parkovima prirode koji je okružuju, ona formira prirodnu geomorfološku celinu i predstavlja izuzetno prirodno blago, stoga je njeno očuvanje i zaštita od velikog značaja.

"Neretva pola regata"

Takođe je od najveće važnosti da se skrene pažnja na trenutno stanje reke, aktivnosti koje se odvijaju u ovoj oblasti i moguća poboljšanja zaštite flore i faune.

Iz tog razloga po sedmi put u Konjicu postoji "Neretva medijska regata", a to je reakcija Udruženja građana"Zelena rijeka" na potrebe zaštite životne sredine i prirode, a, kroz održavanje regate, planirano je da se skrene pažnja javnosti na sve veću potrebu zaštite i edukacije o načinima očuvanja životne sredine, posebno vodenih površina.

Ovogodišnja regata okupila je medijske radnike iz BH 28 BH. medija , a deo je i sadržaja manifestacije "Dani grada Konjica". Organizator regate je Udruženje građana"Zelena rijeka", u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj "Prvi korak" iz Konjica i Udruženjem privrednika Konjic. Organizator je organizovao skup u Džajici za novinare, fotografe i snimatelje, dok je rafting na reci Neretvi za učesnike održan od Glavatičeva do Džajića, sa ciljem promocije turističkog potencijala Konjica. Pobednici ovogodišnje regate su predstavnici N1 medija, Različitog radija i TNT radija, koji su prešli stazu od 18 kilometara za jedan sat, 27 minuta i 18 sekundi.

Iako nije bila među pobednicima, ekipa"Nezavisnih novina" se ovom prilikom uverila zašto se peva Neretva i slika zelenooka lepota, večna muza umetnika i umetničkih duša, stalna inspiracija fotografima i filmskim rediteljima, mnogim turistima i putnicima, kao i stanovnicima njenih obala, koji su fascinirani ovom zelenom magijom ostaju njeni verni ljubavnici.

Legenda o konjici

Konjić je prvi put pomenut u pisanim dokumentima 1382. godine, a tu je i legenda o imenu grada.

Na mjestu sadašnjeg Boračkog jezera bilo je malo naselje u koje je jedne večeri došao starac preobučen u prosjaka. Kako je imao natprirodne sposobnosti znao je da će te noći to naselje biti potopljeno. Krenuo je od kuće do kuće i molio za hranu i toplo ognjište.

Međutim , vlasnici kuća nisu imali razumevanja i naterali su ga da ode sa njihovog praga. Samo mu je jedna starica, čija je kuća bila jedna od najdotranjenijih u naselju, pružila utočište i sa njim podelila poslednje parče hleba.
Starica se menjala, a posao nije išao dobro. Na izlasku, zahvalni starac joj je rekao da se spremi i krene preko Boraca prema dolini gde se konjic sada nalazi, jer će Borci biti potopljeni u ranim jutarnjim satima i započeti radnju u kojoj njen konj sam staje.

Ona je poslušala. U noć je krenula na svom iscrpljenom konju. Kada je konj stao, starica je povikala: "Hajde, konjice moj". Tada se sjetila starčevih riječi, tu je zastala i započela trgovinu, koja je, na njeno veliko iznenađenje, išla odlično.

Ovako je nastao Konjić, trgovačka tačka i tranzitna tačka za sve koji posećuju južne krajeve sa severa i obrnuto, a za putnike namera zelene oaze u kojoj će vas rika Neretve i njena zelena boja trajno vezati za ovaj grad.

(Nezavisne)