VINO IZ SANSKOG MOSTA NAŠLO PUT I DO AUSTRIJE :: Semberija INFO ::

 

VINO IZ SANSKOG MOSTA NAŠLO PUT I DO AUSTRIJE


SANSKI MOST - U najvećem vinogradu na području Unsko-sanskog kantona, koji se nalazi u selu Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, intenzivno se pripremaju za berbu grožđa i ove godine se nadaju rekordnom urodu.

Ovaj vinograd je prije desetak godina, kapitalom zarađenim u Austriji, podigao poduzetnik Isak Tatarević, koji vodi porijeklo s ovih prostora. Ističe kako je dugo vremena bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je proveo gotovo svoj cijeli radni vijek.

Svoju ideju pretočio je u djelo, a na lokalitetu vinograda podigao je i veleljepni objekat u kojem je smješteno postrojenje za preradu grožđa i proizvodnju vina.

Ističe da je prije same sadnje proveo temeljito ispitivanje zemljišta,  a prilikom podizanja vinograda savjetovali su ga vrhunski austrijski stručnjaci iz ove oblasti. Također, jedna od njegovih ideja jeste i razvoj seoskog turizma i kaže kako će je u narednom periodu pokušati pretočiti u djelo. Kompletnu brigu o vinogradu vodi Miroslav Draganović iz Negotina, dijela Srbije koji je poznat po proizvodnji vina i grožđa. Ističe kako ove godine planiraju proizvesti više od deset hiljada litara crnog i bijelog vina vrhunske kvalitete.

"Vinograd se prostire na površini od oko 1,8 hektara, a zasađeno je 7.200 sadnica koje se redovno održavaju i njeguju. Zbog kvaliteta grožđa primorani smo limitirati urod po jednoj stabljici, kako bi plodovi kvalitetom zadovoljili potrebe za proizvodnjom vina visoke kvalitete", kaže Draganović.

Dodaje kako vinograd ne traži gospodina, nego slugu, te da u njegovo održavanje treba uložiti mnogo truda, muke i rada, zbog čega povremeno, kada je za time potreba, angažiraju sezonske radnike.

"Iako u ovome kraju ne postoji kultura uzgoja vinove loze, geografske i klimatske prilike su dosta povoljne, samo se treba udaljiti od rijeke, zbog velike količine vlage. Mi smo zasadili sorte šardone i merlo, koje su otpornije i izdržavaju na zimskim temperaturama karakterističnim za ovo podneblje", kaže Draganović.

Dodaje kako je vino koje proizvode u proteklim godinama našlo svoje mjesto na širem tržištu Bosne i Hercegovine, a izvozi se i u Austriju. Iako je vinogradarstvo na ovim prostorima zapostavljena poljoprivredna grana, istorijski podaci govore da su još za vrijeme vladavine Austrougarske monarhije ovim prostorima tadašnje vlasti pokušale unaprijediti i omasoviti vinogradarsku proizvodnju. Iz tog perioda ostali su i brojni nazivi kao što su vinograd ili vinogorje za mnoge od zemljišnih parcela koje se nalaze na području općine Sanski Most.
 
(Nezavisne)