Počela obnova crkve Svetog Save na vrelu Bosne :: Semberija INFO ::

 

Počela obnova crkve Svetog Save na vrelu Bosne


SARAJEVO- Crkva Svetog Save na Vrelu Bosne u sarajevskoj opštini Ilidža do kraja godine dobiće novu fasadu, a na proljeće počinju radovi na unutrašnjem uređenju, rekao je Srni paroh blažujski Darko Danilović.

Danilović je istakao da se naredne godine u oktobru navršava 125 godina od osvještanja ove crkve, te da je planirano da svi radovi do tada budu završeni.

On je rekao da je blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma počela obnova fasade, čime će hramu biti vraćen nekadašnji izgled.

-Vraćanje nekadašnjih boja na spoljašnjost zidova hrama, nije jedini razlog radova. Boje su dotrajale, a primjetno je i šarenilo koje je nastalo uklanjanjem grafita koji su pisani na fasadi. Plan je da se u ovoj godini završi fasada, a u proljeće da se počne sa unutrašnjim uređenjem - naveo je Danilović.

Crkva Svetog Save na Vrelu Bosne izgrađena je 1897. godine, a kroz decenije postojanja sebi je privlačila značajne istorijske ličnosti.

U crkvi je, po svojoj želji, sahranjen mitropolit dabrobosanski Georgije Nikolajević.

U porti crkve nalaze se i dvije kolektivne grobnice. U prvoj grobnici sahranjeno je 14 parohijana strijeljanih 1914. godine, dok je u drugoj sahranjeno 26 stanovnika ovog dijela Sarajevskog polja, koji su strijeljani 1941. godine.

Crkvu su, osim brojnih značajnih istorijskih ličnosti, na Vaskrs 1925. godine posjetili i kralj Aleksandar i kraljica Marija, koji su tom prilikom crkvi dali veliki prilog.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na sjednici održanoj od 3. do 9. maja 2005. godine, donijela je odluku da se graditeljska cjelina - Hram Svetog Save, zajedno s grobljem, proglasi nacionalnim spomenikom BiH.


Tanjug / Glas Srpske