SKIDAJU MINE I NE PLAĆAJU PDV :: Semberija INFO ::

 

SKIDAJU MINE I NE PLAĆAJU PDV


Strane nevladine organizacije koje se, prema tvrdnjama domaćih deminera i priznanju nadležnih institucija, nezakonito bave deminiranjem u BiH zato što nisu u skladu sa zakonom registrovane za obavljanje te djelatnosti, nisu upisane ni u registar PDV obveznika.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH u odgovoru na naša pitanja navedeno je da su “uvidom u poreski sistem UIO utvrdili da organizacije The Mines Advissory Group-MAG i NORVEGIAN PEOPLES AID (NPA) nisu upisane u Jedinstveni registar obveznika UIO po osnovu indirektnih poreza”. Predstavnici 11 domaćih deminerskih organizacija krajem aprila su ukazali na to, o čemu je detaljno pisao naš list, da predstavništva stranih nevladinih organizacija (NVO) nemaju zakonom propisani status pravnog lica i da zbog toga ne mogu uopšte da budu akreditovane za bavljenje deminiranjem u BiH.

I pored tih upozorenja, pa čak i potvrde od strane nadležnih Ministarstva pravde i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da u Zakonu o udruženjima i fondacijama BiH nema pravnog osnova da predstavništvo stranih NVO stekne status pravnog lica, MAG i NPA su uz blagoslov čelnih ljudi BHMAK-a nesmetano skidali mine po BiH, a sada je zvanično potvrđeno da za to nisu plaćali PDV.

Da zlo bude veće, britanskom MAG-u je 28. avgusta istekla i ta nezakonita akreditacija na koju nije imao pravo zato što je registrovan kao predstavništvo stranih NVO. Prema saznanjima našeg lista, pod pritiskom javnosti i domaćih deminera MAG je trenutno obustavio rad, dok je u norveškoj NPA u toku kontrola od strane inspektora UIO.

Domaći demineri su u dopisu upućenom resornom Ministarstvu civilnih poslova, Komisiji za deminiranje i BHMAK-u ukazali na neravnopravan položaj u kojem se nalaze u odnosu na MAG i NPA, kao i na to da te organizacije izbjegavaju plaćanje PDV-a.

- Za svaki zadatak deminiranja deminerska organizacija je dužna dostaviti BHMAK-u i ugovor o realizaciji tog zadatka iz koga je vidljivo kolika je finansijska vrijednost ugovora. U proteklom periodu ova dva predstavništva implementirala su desetine miliona maraka deminerskih zadataka i oštetila budžet u milionskom iznosu. Molimo vas da u okviru vaših nadležnosti hitno reagujete i spriječite dalje nezakonito djelovanje predstavništava nevladinih organizacija, jer ne posluju u skladu sa Zakonom o PDV-u, nisu u sistemu fiskalizacije i ne izdaju izlazne fakture za izvršene usluge, što znači da izbjegavaju registraciju i plaćanje poreskih obaveza za razliku od domaćih deminerskih organizacija - navodi se u dopisu domaćih deminerskih organizacija.

Predstavnik jedne od njih - UEM iz Sarajeva Nusret Čomor kaže da domaći demineri ne traže nikakve povlastice, već samo da svi imaju ravnopravan položaj.

- To već duže vrijeme nije tako i zato smo uputili dopis ili bolje rečeno vapaj nadležnim institucijama da reaguju, dovedu nas u ravnopravan položaj i spriječe nezakonito djelovanje stranih predstavništava - kaže Čomor.

Uticaj bez odgovornosti

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH i član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da već duže vrijeme nekome očigledno odgovara haotično stanje u oblasti deminiranja.

- Oni kojima odgovara haos godinama sprečavaju da se ta oblast zakonski uredi na pravi način. Trenutno stanje je takvo da mnogi imaju ogroman uticaj, a nikakvu odgovornost - kaže Majkićeva.

(GlasSrpske)