GRANICA KLjUČNA ZA ODNOSE BIH I SRBIJE: ZBOG BLOKADE VLASTI TRPE GRAĐANI I CIJELA REGIJA :: Semberija INFO ::

 

GRANICA KLjUČNA ZA ODNOSE BIH I SRBIJE: ZBOG BLOKADE VLASTI TRPE GRAĐANI I CIJELA REGIJA


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Pitanje državne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine potrebno je što prije riješiti, jer bez stabilnog i jakog regiona niko od nas ne može ostvariti sve potencijale koje želi bez obzira na pojedinačni ekonomski razvoj svake od država, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Vijest da će Savet ministara zatražiti od Predsjedništva BiH angažovanje Oružanih snaga, te raspoređivanje više policajaca kako bi se zaštitila istočna granica ove zemlje prema Srbiji zbog povećanog migrantskog vala, izazvala je mnogo reakcija u Republici Srpskoj, čiji političari tvrde da do toga ne smije doći.

BiH zvaničnici spominjali su i žicu na granici sa Srbijom koja bi trebala zustavi val migranata, međutim, ni oko toga se nisu usaglasili, jer vlast u Republici Srpskoj to ne prihvata.

I dok predsjedavajući Predsjedsedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da od policije na granici neće biti ništa, a predsjedavajući Svjeta ministara Denis Zvizdić suprotno, premijerka Srbije Ana Brnabić juče je poručila da ove blokade u BiH, prave problem cijelom regionu.

– Činjenica da još nije formirana vlast u BiH nakon oktobarskih parlamentarnih izbora utiče na te odnose kao i na odnose BiH s drugim zemljama, ali to najviše utiče na građane zbog čega je to najviše unutrašnje pitanje BiH – poručila je ona, te dodala da je za Srbiju od životne važnosti regionalna saradnja, mir i stabilnost.
 
Sve bolji odnosi

Brnabićeva je na Jahorina ekonomskom forumu rekla da su odnosi Srbije i Republike Srpske sve bolji, te da se na njih ponosi, ali i naglasila da BiH mora da riješi svoje probleme.

Koliko je hitno rješavanje ove krize pokazuju i podaci da  je od januara do marta, legitimisano 6.600 migranat, a brojke pokazuju da su izvršena su 79 krivična djela i na stotine prekršajnih djela koji su počinili migranti.