KCUS: Nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro :: Semberija INFO ::

 

KCUS: Nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro


Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u proširenom sastavu, obavještava javnost da nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške ACM 812 A respiratora nije umro.

“KCUS sa kompletnim medicinskim osobljem već više od godinu dana vodi bespoštednu bitku sa pandemijom COVID– 19, radi očuvanja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, ali i cijele FBiH”, navode iz KCUS-a.

“Rezultat te borbe su hiljade spašenih života i opravljenih građana. Želimo uvjeriti naše građane da ćemo dati sve od sebe kako bi sačuvali njihove živote i zdravlje. Zaprepašteni smo silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS. Mi smo ljekari, nismo ubice”, poručuju iz KCUS-a.

“Ti koji nas brutalno vrijeđaju i pozivaju na linč, stavljajući nam metu na čelo, su ljudi čije smo živote spašavali ali i članova njihovih porodica. Oni će se prepoznati. Neka ih bude stid ako znaju šta to znači. Poručujemo im da ćemo njihove prljave planove, uz svu nadljudsku borbu sa COVID– 19, osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju. Nećemo se izmaći pred ovolikom količinom zla i objeda, niti grubim kršenjem kodeksa profesionalnog ponašanja nekih medija i političara”, stoji u saopštenju.

Kako navode iz KCUS-a, takvo ponašanje inkriminirano je odredbom člana 363 St. 2 Krivičnog zakona FBiH.

“Napominjemo da su metode koje se koriste otvoreno huškačke i ispunjene govorom mržnje, da izazivaju strah i paniku kod građana koji su već iscrpljeni pandemijom COVID– 19.

Pozivano građane da ostanu mirni i da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi naša zajednička borba sa pandemijom bila još uspješnija. U toj borbi KCUS i naše hrabro i vrijedno osoblje, kao i do sada, davat će sve od sebe.

Mi pozivamo ministra Vranića da sutra dođe u KCUS na sastanak u 9 h sa anesteziolozima iz KCUS ali i svim ostalim uposlenicima koji učestvuju u liječenju COVID– 19 bolesnika”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba KCUS.

FENA / BHRT