Nema pooštravanja mjera za ulazak u BiH, u aprilu stiže 81.600 doza vakcine AstraZeneka :: Semberija INFO ::

 

Nema pooštravanja mjera za ulazak u BiH, u aprilu stiže 81.600 doza vakcine AstraZeneka


SARAJEVO - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je danas da neće biti pooštravanja mjera pri ulasku u BiH, kao ni uvođenja obaveznog pi-si-ar (PCR) testa.

Gudeljevićeva je pojasnila da je odluka donesena nakon što su ljudi iz struke iskazali svoje mišljenje.

“Došli smo do zaključka da nema potrebe za uvođenjem pi-si-ar testa i za ograničavanjem ulaska u BiH, jer se svakako državljanima BiH ne može ograničiti kretanje”, rekla je Gudeljevićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka koji je predsjedavajući Savjeta ministra Zoran Tegeltija održao sa premijerima i ministrima zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

Ona je rekla da je na sastanku dogovoreno da se ponovo aktivira rad Koordinacionog tijela koje zbog nedostatka kvoruma često nije radilo.

Gudeljevićeva je navela da je jutros stigla informacija da će sljedeća isporuka 81.600 doza vakcine proizvođača “Astra Zeneka” u okviru “Kovaks” mehanizma u BiH stići 22. ili 23. aprila.

“Konačno je proradio Kovaks mehanizam, ali svima nama je rečeno da će taj mehanizam, na koji smo se mi oslonili, biti dostupan u prvom kvartalu i, nažalost, bili su to posljednji dani prvog kvartala”, rekla je Gudeljevićeva.

Ona je rekla da se sada radi na ubrzanju nabavke vakcina u drugom kvartalu, te da se svakodnevno kominucira sa “Kovaks” mehanizmom i predstavnicima EU, te Svjetske zdravstvene organizacije.

Gudeljevićeva je rekla da je najbitnije da će vakcine u narednom periodu stizati kontinuirano, onako kako je i potrebno zdravstvenim ustanovama.

Ona je istakla da je iz “Kovaksa” najavljena i isporuka 100.620 doza vakcine “Fajzer” do kraja juna.

“Još ne znamo da li će to biti u više alokacija manjih količina ili odjednom kompletna isporuka”, rekla je Gudeljevićeva i dodala da je nemoguće znati koliko će kojeg dana stići koja količina vakcina, jer to zavisi od proizvođača.

Gudeljevićeva je najavila i da će preko EU mehanizma u drugom kvartalu biti isporučena vakcina za BiH.

“Poznato je da smo prije nekoliko dana potpisali ugovor o grantu sa EU u iznosu od 13,7 miliona evra, koje će BiH dobiti za kupovinu vakcina iz zemalja EU”, podsjetila je Gudeljevićeva.

Ona je rekla da 85 odsto od tih sredstava mora biti iskorišteno za nabavku vakcina, a da je od ostalih 15 odsto moguće je nabaviti ostalu prateću medicinsku opremu i druge troškove.

Gudeljevićeva je rekla da je u toku priprema Nacrta ugovora, koji će biti potpisan sa Austrijom, koja je u ime EU zadužena za koordinaciju isporuke vakcina zemljama zapadnog Balkana.

“Tu očekujemo oko 120.000 vakcina i najjvjerovatnije će biti 'Fajzer' ”, rekla je Gudeljevićeva i dodadala da je juče potvrđeno Poljskoj da će i sa tom zemljom biti potpisan ugovor.

“Poljska nudi oko 380.000 vakcina žAstra Zenekaž”, rekla je Gudeljevićeva.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo učinilo sve što je njegovoj moći i nadležnosti, a u skladu sa zakonima BiH, kada je riječ o nabavci vakcina.

“Nije moja krivica što u BiH ne postoji zakon na nivou BiH koji bi regulisao da Ministarstvo civilnih poslova vrši imunizaciju stanovništva”, rekla je Gudeljevićeva odgovorajućoi na pitnje novinara da li se smatra odgovornom zbog činjenice da su sve vakcine koje su došle u BiH došle putem donacija.

Ona je naglasila da Ministarstvo civilnih poslova ne može ići u direktne nabavke vakcina jer na osnovu zakonskih odredaba i ovlaštenja Ministarstvo isključivo ulazi u međunarodne, odnosno bilateralne sporazume, te da proizvođači nisu državne institucije već privatne firme.

“Mi smo sa nivoa BiH spremni da pomognemo, ali Savjet ministara ne može ići u sklapanje komercijalnih ugovora. Mi smo danas i premijeru Novaliću obećali pomoć na taj način”, pojasnila je Gudeljevićeva.

Gudeljevićeva je rekla da je grant, koji je dobijen od EU, namijenjen kupovini vakcina isključivo iz zemalja članica EU, po cijenama koje su u EU i tu nema posrednika.

“Ministrstvo je odabralo veleprometnika koje u ime Ministarstva obavlja to i Savjet ministara je za njihove troškove izdvojilo dva miliona KM i sredstva iz granta se neće trošiti na to”, pojasnila je Gudeljevićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija održao je danas u Sarajevu sastanak sa predsjednicima vlada Republike Srpske Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem, a, osim Gudeljevićeve, prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić, ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, ministar ekologije i turizma FBiH Edita Đapo, te šef Odjeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta Sead Šadić.

Srna / Glas Srpske