Tegeltija: Jedine pristigle vakcine u BiH koje nisu donacija rezultat su rada Savjeta ministara :: Semberija INFO ::

 

Tegeltija: Jedine pristigle vakcine u BiH koje nisu donacija rezultat su rada Savjeta ministara


BANjALUKA - Jedine vakcine koje su došle u BiH, a da nisu donacija rezultat su rada Savjeta ministara kroz globalni sistem njihove nabavke, a sve drugo je rezultat rada Vlade Republike Srpske ili donacija koja je došla iz Srbije za Federaciju BiH (FBiH), istakao je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

“Evidentno je da postoji problem nabavke vakcina u BiH i u većini zemalja EU, ali ja ne želim da govorim ko je odgovoran za stanje u drugom zemljama. Kada se traži odgovornost u BiH ona je najmanje na meni i Savjetu ministara. Ta odogovornost je mnogo više na nekim drugim i onim koji su danas komentarisali problem nabavke vakcina u BiH”, istakao je Tegeltija.

On je istakao da je u ovom trenutku za njega najvažnije da je u BiH stiglo 190.000 vakcina i da one budu dostupne građanima, ali da još nema nekog ozbiljnijeg procesa vakcinacije.

Tegeltija je na konferenciji za novinare u Sarajevu naveo da je Vlada Srpske nabavila oko 50.000 vakcina, a Vlada FBiH 10.000 “Astra Zeneka” vakcina od Srbije.

“Vakcine iz sistema žkovkasž su takođe dostupne, kao i žAstra Zenekaž i žFajzerž, ali nisam primijetio da je bilo ko vakcinisan tim vakcinama”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da su vakcine koje su došle iz Turske od danas dostupne entitetima i Brčko distriktu i da očekuje da počne proces vakcinacije.

Na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje SDA da su za donacije vakcina najzaslužniji Šefik Džaferović i Bisera Turković, Tegeltija je rekao da su za donacije najzaslužniji narodi Kine i Turske i njihovi predstavnici vlasti koji su te donacije doznačili BiH.

“Ja sam svima zahvalan koji su na bilo koji način pmogli da te vakcine dođu u BiH”, poručio je predsjedavjući Savjeta ministara.

Što se tiče dalje nabavka vakcine preko “kovaksa”, Tegeltija je rekao da je sljedeća najava da će doći 89.200 vakcina “Astra Zeneka”, a da se u drugoj polovini aprila očekuje isporuka 650.000 vakcina “Fajzer” za zemlje zapadnog Balkana.

“Još nije tačno definisana njihova raspodjela, ali BiH ne može pripasti manje od jedne trećine”, rekao je Tegeltija.

Srna / Glas Srpske