NA POMOLU NOVI MIGRANTSKI TALAS U BIH: KRIJUMČARI MIGRANTIMA OBEĆAVAJU I VAKCINACIJU :: Semberija INFO ::

 

NA POMOLU NOVI MIGRANTSKI TALAS U BIH: KRIJUMČARI MIGRANTIMA OBEĆAVAJU I VAKCINACIJU


SARAJEVO - Trenutno zatišje kada je riječ o migrantskoj krizi, prema procjenama, neće dugo potrajati u BiH, a te najave idu jedino u korist krijumčarima koji vrebaju svaku priliku za zaradu, koristeći čak i pandemiju da bi pojedince natjerali da im se prepuste u ruke.

Krijumčaranje migranata je pojava koja od početka prati krizu sa kojom se BiH muči duže od četiri godine, a sprovedene su brojne akcije, kako domaće, tako i međunarodne, tokom kojih su uhapšeni oni koji su pokušali da zarade tako da su ilegalne izbjeglice nastojali da prebace na tlo EU, a to su im papreno i naplatili.

Jačanje migrantskog talasa u BiH očekuje se idućih dana, sa stabilizacijom vremenskim prilika, a već sa mnogih adresa stižu upozorenja i pozivaju se domaće službe da obrate posebnu pažnju na krijumčare ljudima.

Jedno takvo je stiglo iz Austrije. Tamošnja policija je lani zabilježila rast broja uhvaćenih krijumčara ilegalnih migranata za 30 odsto. Pored Austrije, navode tamošnji nadležni, posebno su zemlje zapadnog Balkana pogođene ilegalnom migracijom, a krijumčari često koriste strah od virusa korona. Tako se ilegalcima obećava da će u centralnoj Evropi biti brže vakcinisani, a svojim žrtvama, uz visoku cijenu usluga, prodaju i drastično skuplje maske nivoa zaštite FFP2.

Objavljeno je i da austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer planira u aprilu da posjeti zemlje zapadnog Balkana i razgovara o novim mjerama protiv organizovanog krijumčarenja ljudi.

- Važno je već u BiH početi djelovati na migrante koje nemaju šanse na boravak u EU da se sami vrate - rekao je Nehamer.

On je ukazao na to da je ranije automobil najčešće korišćen, a da su krijumčari sada prešli na teretni saobraćaj. Za prebacivanje u EU krijumčari traže od 200 do 3.000 evra.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić u petak nije odgovarao na telefonske pozive, a savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman za “Glas” kaže da se već uočava “živost” na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

- Krivičnih djela krijumčarenja ljudi ima od početka migrantske krize. Tu su krijumčari uvidjeli svoju šansu i stalno rade. Sadašnja pandemija nema nekog značajnijeg uticaja. I migranti i krijumčari, koji obećavaju da će ih prevesti preko granica u EU, znaju da je cilj da se tamo stacioniraju i da započnu tamo novi život, a ne samo da budu vakcinisani. Krijumčari samo koriste i ovu situaciju da bi, s druge strane, sproveli u djelo svoju ideju i cilj - istakao je Hofman. 

O krijumčarenju nedavno je govorio i dekan Fakulteta za bezbjednost Slobodan Župljanin, koji je za “Glas” istakao da stanje postaje haotično, jer organizovane grupe koje se bave migracijama više ne prežu ni od kakvih kazni, jer je vidljivo da su se mnogi vratili tom poslu poslije kažnjavanja.

Posljednja akcija

Domaće bezbjednosne službe uhapsile su prije nekoliko dana četiri osobe na području Zvornika, koje su osumnjičene za organizovano krijumčarenje migranata. Istovremeno, na području Srbije uhapšeno je pet pripadnika te grupe, među kojima je i osumnjičeni organizator. Na teren im se stavlja da su, kao međunarodne grupe, u proteklom periodu prokrijumčarili više od 100 migranata iz Srbije u BiH te stekli veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrozili bezbjednosnu situaciju u BiH.

(Glas Srpske)