BiH dobila oznaku Svjetskog savjeta za turizam kao bezbjedna destinacija :: Semberija INFO ::

 

BiH dobila oznaku Svjetskog savjeta za turizam kao bezbjedna destinacija


SARAJEVO  - BiH je dobila oznaku Svjetskog savjeta za turizam i putovanje da je destinacija bezbjedna za putovanje (WTTC SafeTravel), nakon što je preuzela i usvojila njihov kovid-19 vodič i smjernice u kojem su detaljno razrađeni koraci i postupanja tokom pandemije u industriji turizma, saopšteno je iz federalnog Ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

U saopštenju je navedeno da je zemlja suočena s teškim stanjem u pogledu porasta broja oboljelih od virusa korona i teškom ekonomskom situacijom za sve privredne subjekte u turizmu, kao i druge zemlje koje su u sličnoj situaciji.


Budući da ovaj sektor bilježi značajan postotak radne snage, iz Ministarstva turizma ističu da je potrebno zaštititi sve turističke radnike i njihove porodice, kao i domaće i međunarodne turiste, a to se postiže, između ostalog, usvajanjem preporuka svjetske organizacije, lidera u turizmu.

Dobijanjem međunarodne oznake kao bezbjedne destinacije, BiH pokazuje odlučnost da se pozicionira na međunarodnom tržištu i prati svjetske turističke trendove.

Ovo je prvi, ali ključni korak u postizanju oporavka turističke industrije i vraćanju povjerenja međunarodnim putnicima u sektor turizma.

Ministarstvo zahvaljuje USAID projektu "Turizam" na pomoći koju je pružio entitetskim vladama, Brčko distriktu i Savjetu ministara na izradi, razvijanju i usvajanju neophodnih protokola kojima je omogućeno dobijanje ove oznake.

U narednom periodu planirano je stvaranje pretpostavki da svi članovi turističke industrije, odnosno zaposleni, budu osposobljeni za rad u skladu s protokolima.

Iz Ministarstva pozivaju poslodavce i zaposlene iz industrije turizma da pohađaju kurseve vezane za kovid vodič i protokol Svjetskog savjeta za turizam i putovanja, koje je razvio USAID "Turizam", a koji su u skladu s zdravstvenim i bezbjednosnim protokolima, te međunarodnom oznakom o bezbjednom putovanju.

Ovo ministarstvo napominje da je, pored dobijanja ove oznake, potrebno da se zaposleni u turizmu razumiju, a kompanije posluju u skladu s dobijenom oznakom.

​Srna / Glas Srpske