Svečano otvoren vjetropark iznad Mostara: Danas je iznad Mostara svečano otvoren vjetropark Podveležje 1. :: Semberija INFO ::

 

Svečano otvoren vjetropark iznad Mostara: Danas je iznad Mostara svečano otvoren vjetropark Podveležje 1.


Фото - Фена
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je svima koji su učestvovali u realizaciji, kako je nazvao, istorijskog projekta. Otvaranju je prisustvovao i drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Džaferović je poručio da projekti poput ovoga pokazuju ozbiljnost i snagu države.

"Oni pokazuju našu čvrstu opredijeljenost za razvoj, ali i sposobnost da državu vodimo tim putem", rekao je Džaferović.

Energetika je temelj moderne ekonomije. Ali energetika je i mnogo više od toga. Ona prožima svaku poru savremenog života i suštinski ga određuje. Kao takva, energetika ne predstavlja samo temelj razvoja jedne zajednice, već i temelj njene sigurnosti i na kraju uslov njenog opstanka, dodaje on.

Kako kaže, ogroman je značaj, koji će vjetropark Podveležje 1 imati na bh. ekonomiju.

"Već je sama njegova izgradnja predstavljala izuzetnu investiciju. Naročito me raduje što su bosanskohercegovačke firme imale značajno učešće u izgradnji ovog vjetroparka. Naročito se zahvaljujem radnicima koji su uložili svoj rad i trud, te podcrtavam ulogu inžinjera Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koji su nadzirali izgradnju kako bi ovaj pogon bio ovo što ovdje danas vidimo", izjavio je.

Fascinantni su podaci koji govore o snazi vjetroparka Podveležje 1. Fascinantni su i podaci o smanjenju emisija CO2 do kojeg će doći zahvaljujući ovom projektu.

Činjenica da ćemo imati dodatnih 130 gigavat-sata na godišnjem nivou, a da će se emisija od fosilnih goriva smanjiti sa 130.000 tona predstavlja izuzetnu stvar.

"Ovo je prvi veliki projekat Elektroprivrede Bosne i Hercegovine iz obnovljivih izvora energije. Vjerujem da je ovo samo prvi u nizu ovakvih velikih projekata. Vođeni prvenstveno željom da radimo na zaštiti okoliša, radi zdravlja i uslova života našeg stanovništva, mi kao država trebamo ići sve više ka obnovljivim izvorima energije. Na koncu, to je nešto na što nas obavezuje i naš put ka članstvu u Evropskoj uniji. Budućnost je sigurno u obnovljivim izvorima energije. To je strateški put kojim trebamo postepeno ići, imajući u vidu očuvanje radnih mjesta, kako bismo, bez ekonomskih šteta, išli ka cilju smanjenja štetnih emisija", poručio je.

VE Podveležje instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark Elektroprivrede BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Izvođač radova je Simens.

Generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija kazao je ranije kako je ovo prvi park kojeg gradi EPBiH, a u koji je uloženo oko 130 miliona maraka.

​Nezavisne novine