SUD ODBACIO TUŽBU BAKIRA IZETBEGOVIĆA PROTIV DODIKA :: Semberija INFO ::

 

SUD ODBACIO TUŽBU BAKIRA IZETBEGOVIĆA PROTIV DODIKA


Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je sud odbacio tužbu koju je protiv njega podnio lider SDA Bakir Izetbegović zbog izjave da je njegov otac Alija bio u zloglasnoj "Handžar diviziji" tokom Drugog svjetskog rata.

- Danas sam saznao da je njegova tužba protiv mene podnesena kada sam rekao da je njegov otac Alija Izetbegović bio u "Handžar diviziji". Saznao sam da je sud odbacio tužbu koju su on i njegova porodica podnijeli protiv mene - rekao je Dodik novinarima.

Dodik je ranije izjavio da je uloga Bakira Izetbegovića, koji ima prezime, ali nema ime, teška, te da zato svojim prijetnjama da će ga tužiti zbog izjava da je njegov otac Alija bio u "Handžar diviziji" pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica.

- Postoji istorijska građa, ali i svjedoci koji govore o tome da je Alija Izetbegović bio pripadnik ove nacističke jedinice - istakao je tada Dodik.

Dodik je rekao da je o učešću Alije Izetbegovića u "Handžar diviziji" pisao čak i Njujork tajms, te da se, vjerovatno, Alija pred sam kraj rata, kao i većina muslimana, kamuflirao i priključio partizanskim jedinicama.
 
(SRNA)