Prvi frižideri za skladištenje vakcina idu u Mostar i Banjaluku :: Semberija INFO ::

 

Prvi frižideri za skladištenje vakcina idu u Mostar i Banjaluku


SARAJEVO - Šef predstavništva Unicefa u BiH Rovnak Kan uručila je danas ministru civilnih poslova u Savjetu ministara Ankici Gudeljević prve frižidere koje donira Unicef za skladištenje vakcina protiv kovida 19 u ultrahladnom režimu do minus 80 stepeni Celzijusovih.

Dva frižidera, čiji je kapacitet po 500 litara, odnosno 173.550 doza vakcina, biće dalje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, odnosno u Mostar i Institutu za javno zdravlje Republike Srpske, odnosno u Banjaluku, saopšteno je iz Unicefa.

Gudeljevićeva je istakla da očekuje i skoru isporuku vakcina koje je BiH platila "Kovaksu".

Ona je zahvalila Unicefu za kontinuiranu pomoć BiH, kao i za ovu donaciju, koja će biti od izuzetne pomoći zdravstvenim ustanovama u BiH.

Osim ove donacije, Unicef kao vodeća agencija sa najdužim iskustvom u nabavci vakcina, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu frižidera za skladištenje vakcina u ultrahladnom lancu koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene sa Ministarstvom civilnih poslova u skladu sa potrebama entitetskih zavoda, odnosno instituta za javno zdravstvo, navodi se u saopštenju.

Riječ je o frižiderima kapaciteta 383 litra sa mogućnošću skladištenja 132.000 doza vakcine koji bi trebali stići u BiH tokom februara. Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina kao što je "Fajzerova", koju je neophodno čuvati na minus 70 stepeni Celzijusovih.

"Unicef u BiH od početka pandemije kovid 19 radi zajedno sa institucijama BiH kako bismo pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, obezbjeđenja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac", istakla je Kanova.

Ona je naglasila da Unicef, kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina protiv kovida 19 putem mehanizma "Kovaks", napominje da su vakcine javno dobro, te da ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince.

"Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije", dodala je Kanova.

Srna / Glas Srpske