Incko: Vrijeme za robusno angažovanje u BiH, predvodiće Njemačka :: Semberija INFO ::

 

Incko: Vrijeme za robusno angažovanje u BiH, predvodiće Njemačka


SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko potvrdio je u subotu veče kako se može očekivati jače angažovanje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u toj zemlju, najavivši kako će posebnu ulogu u tome imati Njemačka.

"Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Njemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana", kazao je Incko u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mjestu visokog predstavnika početkom naredne godine nasljediti konzervativni njemački političar Kristijan Šmit, a on bi trebao da predvodi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama sprečavaju svaki napredak u BiH, prenosi Tanjug pisanje Hine.

Incko nije direktno potvrdio da će ga naslediti Šmit, ali je kazao kako je definitivno potrebna "robusna politika" međunarodne zajednice u BiH.

Optimista je da će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsjednika SAD uskoro preuzima Džo Bajden, a on i njemačka kancelarka Angela Merkel djele slično viđenje stanja u BiH.

"Sada imamo novu konstelaciju: Bajden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tokom rata, a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija", kazao je Incko.

Ocjenio je i kako je njegovo nastojanje da se stvari u BiH počnu mjenjati već dalo rezultate jer je nakon ultimatuma koji je dao Miloradu Dodiku uklonjena ploča s imenom Radovana Karadžića, ranije postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, a ostavku je dao i kompromitovani predsednik Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) Milan Tegeltija, blizak Dodiku.

"Ta se faza treba nastaviti, sa mnom ili s novim visokim predstavnikom, no to je odluka Vjeća za sprovođenje mira (PIC)", kazao je austrijski diplomat.

Naveo je i da je već pripremio predlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Predlog je sačinjen po uzora na onaj koji ima Austrija i koja strogo sankcioniše negoranje holokausta.

Taj će prijedlog biti proslijeđen na razmatranje i usvajanje parlamentu BiH početom siječnja. Ne bude li to moguće, Incko je najavio kako će se nakon toga "razmišljati o daljim koracima" čime je naznačio kako postoji mogućnost da on takav zakon nametne koristeći svoje ovlasti.

​HINA / Tanjug / Nezavisne