Overart: Migrantima dozvoliti na napuste kamp Lipa :: Semberija INFO ::

 

Overart: Migrantima dozvoliti na napuste kamp Lipa


SARAJEVO - Šef misije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Piter Van der Overart izjavio je da migrantima treba dozvoliti da napuste migrantski kamp Lipa kod Bihaća, jer može doći do nesreće ako tu večeras budu spavali.

"Ovdje postaje opasno - krov velikog preostalog šatora u bivšem migrantskom kampu Lipa počinje se ulijegati zbog snijega. Ako ljudi večeras ovdje budu spavali, može doći do užasne nesreće", napisao je Overart na "Tviteru.


Prethodno je Overat napisao da se nastavlja humanitarna katastrofa u Bihaću, jer su pali i snijeg i temperatura, a migranti nemaju grijanja.

"Ovako niko ne bi trebalo da živi. Sad su nam potrebni politička hrabrost i akcija", naveo je Overart, koji je objavio i fotografije kampa.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona danas je rečeno Srni da policija obezbjeđuje migrantski kamp Lipa i da nije zabilježen nijedan incident, ali nije komentarisao situaciju i uslove u kampu.

Šatorski kamp za migrante "Lipa" kod Bihaća stradao je ove sedmice u požaru, nakon čega su migranti smješteni u njemu ostali pod vedrim nebom.

​Srna / Glas Srpske