Bez premca u BiH: Nagrada za vaspitačice vrtića Čika Jova Zmaj iz Foče :: Semberija INFO ::

 

Bez premca u BiH: Nagrada za vaspitačice vrtića Čika Jova Zmaj iz Foče


FOČA- Vaspitačice Dječijeg vrtića "Čika Jova Zmaj" iz Foče za neobičan način rada sa djecom, koji su osmislile u toku epidemije virusa korona, osvojile su prvu nagradu Centra za obrazovne inicijative "Step baj step" iz Sarajeva za najinovativniju praksu.

Nagradu su osvojile vaspitačice Radijana Dukić, Jelena Milošević, Marijana Vuković i Dragana Pljevaljčić za praksu koju su nazvale "Čika Jovina šarena sedmica", a u čijoj realizaciji su učestvovali svi radnici Vrtića, od spremačica, domara, vaspitačica do direktorice.

Za vrijeme najstrožih mjera zaštite od zaraze u aprilu Vrtić nije prekidao rad, ali se broj djece koja dolaze sveo tek na desetak, pa su se vaspitačice osmjelile da snimanjem zanimljivih video lekcija djeci olakšaju i učine korisnim dugotrajni boravak u kući.

Vrtić se tih dana pretvodio u pravu video produkcijsku kuću - po čitave dane vaspitačice su snimale i montirale neobične video priče u kojima su pokazale da posjeduju i dar za glumu.

Video lekcije su postavljane na "Fejsbuk" stranicu Vrtića, putem koje su mališani pratili dogodovštine "Vesele čika Jovine družine".

Što je veoma važno, djeca su marljivo ispunjavala ono što su vaspitačice u tim video lekcijama zadavale, a njihovi roditelji su slali fotografije urađenog, koje bi se objavljivale na stranici Vrtića.

Jedna od nagrađenih vaspitačica Radijana Dukić kaže da nagrada pripada svim zaposlenim u ovoj ustanovi, jer su svi učestvovali.

"Ovo je velika čast za našu ustanovu. Sve je počelo u martu kada većina djeca nije dolazilo u vrtić, tako da smo osmislili jedan model onlajn vrtića i rasporedili aktivnosti po danima", rekla je Dukićeva.

Sportskim ponedjeljkom radile su se vježbe, kreativnim utorkom pravili razni ukrasi i predmeti za pokućstvo, muzičkom srijedom odzvanjali su veseli ritmovi improvizovanih instrumenata, četvrtak je bio u znaku boja, šaranja i crtanja, a petak dan za lutkarsku predstavu.

Uz sve to, svakog dana snimane su i emitovane i priče za laku noć.

Ovo je druga nagrada Vrtiću iz Foče za najinovativniju predškolsku praksu.

Prije tri godine, nagradu je osvojila vaspitačica Sanja Prodanović za kreativno osmišljen boravak u prirodi pod nazivom "Zmajevi izviđači".

Direktor Vrtića Slađana Vladičić kaže da su mnogo srećni zbog nagrade, pogotovo što je stigla u isto vrijeme kada su se preselili u novoizgrađenu zgradu.

"Ponosni smo, jer to je samo još jedna potvrda da smo na dobrom putu. Naš rad sa djecom, pažnja koju im posvećujemo je zapažena i nagrađena od stručnih ljudi", istakla je Vladičićeva.

Ona je dodala da su od roditelja dobili brojne pohvale za ovaj vid rada sa djecom.

Poželjela je, ipak, da se ovakva godina, koja je protekla u znaku epidemije virusa korona, nikada ne ponovi.

"Nadamo se da se ovakva situacija neće ponoviti, ali mi smo tu da se prilagođavamo i da za djecu činimo ono što je najbolje za njih", rekla je Vladičićeva.

Osim u predškolskom, u Foči je ove godine nagrađen i rad u osnovnom obrazovanju.

U izboru Centra za obrazovne inicijative "Step baj step", Osnovna škola "Sveti Sava" iz Foče jedna je od deset najinovativnijih škola u BiH.

Tačnije, nagrađena je direktor ove škole Jelena Čančar za praksu pod nazivom "Razvoj pozitivne školske klime s ciljem unapređenja rada škole u cjelini", kojom je objedinila sve vannastavne aktivnosti sa namjerom da se praktično učenje van nastave prelije i u redovnu nastavu.

"Bazirala sam se na razvoju produženog boravka, koji je jedan od reprezentativnijih u okruženju, a u kojem rade učitelji koji su već nagrađivani za inovativne prakse. To je jedno mjesto za koje se trudimo da postane jedna vrsta uglednog rada sa djecom i za samu nastavu", navela je Čančareva.

Takođe, dodaje ona, učenička zadruga koja je osnovana prije nekoliko godina podstakla je razvoj preduzetničkog duha, kreativnost i maštovitost kod đaka.

Nagrađena praksa obuhvata i raznovrsne školske sekcije, od sportskih koje ima svaka škola, do onih koje i nisu toliko uobičajene, poput medijske, dokumentarne, fotografske, tako da svi učenici mogu da pronađu neku aktivnost.

"Važno je da djeca već na nivou osnovne škole uče da koriste razne programe, fotografišu, prave članke za medije i školski sajt. To je razvoj podsticajnog okruženja za djecu, ali istovremeno i za nastavnike koji se moraju usavršavati i uvoditi različite metode rada", poručila je Čančareva.

Ona je zaključila da svako voli kada bude primjećen za svoj rad, te da je nagrada, koja je osvojena u jakoj konkurenciji, veliki podstrek za dalje unapređenje nastavnog procesa.

​Srna / Glas Srpske