Izlaznost u Mostaru do 14 sati veća nego u ostatku BiH u novembru :: Semberija INFO ::

 

Izlaznost u Mostaru do 14 sati veća nego u ostatku BiH u novembru


Фото - Фена
MOSTAR - Na lokalnim izborima u Mostaru do 14.00 časova nije zabilježen nijedan slučaj "bugarskog voza", otvorenog nagovaranja da se glasa za određen politički subjekt, niti zastrašivanje ili pritisak na glasače, navodi se u izvještaju posmatrača Koalicije "Pod lupom".

Koalicija je pratila odziv, pa je prema njenim pokazateljima, do 14.00 časova izašlo 38,1 odsto, što je više za 2,9 odsto u odnosu na izlaznost u isto vrijeme na redovnim lokalnim izborima održanim 15. novembra.

Iz Koalicije su naveli da je tokom izbornog dana na tri birališta primijećeno od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Na više od 50 odsto birališta zabilježeno je vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bili na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

"Posmatrači Koalicije 'Pod lupom' zabilježili su porodično glasanje na dvije trećine biračkih mjesta. Na 32 odsto biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini", navodi se u saopštenju.

Na jednom biračkom mjestu zabilježeno je duže zadržavanje neovlaštenih osoba.

Preporučene mjere za sprečavanje širenja virusa korona nisu se primjenjivale i poštovale u 4,2 odsto.

Posmatračima Koalicije "Pod lupom" nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta, a na devet glasačkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane posmatrača.

​Srna / Nezavisne