EK pozvala BiH da dogovori koordinaciju kako ne bi izgubili pristup budućim finansijskim sredstvima EU :: Semberija INFO ::

 

EK pozvala BiH da dogovori koordinaciju kako ne bi izgubili pristup budućim finansijskim sredstvima EU


Evropska komisija poručila je tokom godišnjeg sastanka Nadzornog odbora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), koji podržava Bosnu i Hercegovinu  na putu integracije u Evropsku uniju,  da se hitno mora dogovoriti održivo rješenje za pitanja interne koordinacije, kako BiH ne bi izgubila pristup budućim finansijskim sredstvima EU.

Prepoznajući izazove u koordinaciji različitih nivoa vlasti za korištenje pomoći iz IPA, Komisija je prepoznala napredak koji je postignut u sprovođenju važnih projekata, kao što su Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, te kod programiranja budućih fondova IPA tri.

IPA fondovi su mehanizam EU koji pruža finansijsku pomoć zemljama kanidatima i potencijalnim kandidatima, što obuhvata sve zemlje Zapadnog Balkana i Tursku.

Ovaj mehanizam je osmišljen tako da usmjeri podršku na reforme kroz jedinstveni i fleksibilni sistem od koga neposrednu korist ostvaruju građani, dok zemlje dobijaju dodatnu pomoć za postizanje evropskih standarda.

U junu ove godine Evropska komisija je predložila zemljama članicama EU da IPA fondovi za naredni multifinansijski okvir (2021-2027) budu u iznosu od 14,5 milijardi evra.

U prethodnom finansijskom okviru, u periodu 2014-2020, IPA fondovi su iznosili 11,7 milijardi evra.
Kako je saopšteno iz Delegacije EU, BiH je utvrdila područja saradnje za naredne dvije godine u skladu sa prioritetima na putu evropskih integracija.

Dogovoreno je da će se dijalog za finalizaciju programiranja fondova nastaviti narednih mjeseci, a programi za 2021. i 2022. godinu trebali bi se usvojiti do kraja sljedeće godine.

Za buduće programiranje biće ključno finalizirati strategije na nivou cijele BiH za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, takođe imajući u vidu moguću budžetsku podršku.

EU je napomenula da treba poboljšati sprovođenje reformi u sektoru vladavine prava i ispuniti uslove za pristup sredstvima koja su već dodijeljena za zaštitu životne srednie.

“Važno je obezbijediti jedinstvenu pripremu projekata za sektore transporta, zaštite životne sredine i energetike, takođe imajući u vidu Ekonomski i investicijski plan”, navodi se u saopštenju.

Učesnici su procijenili i efekte pandemije virusa korona na sprovođenje EU finansiranja.

Sastankom su kopredsjedale šef Odjeljenja za Albaniju i BiH u Opštoj upravi Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Mikela Matuela i pomoćnik direktora u Direkciji za evropske integracije Zara Halilović.

Semberija info