KOŠARAC RAZGOVARAO SA AMBASADORIMA SAD I VELIKE BRITANIJE U BIH :: Semberija INFO ::

 

KOŠARAC RAZGOVARAO SA AMBASADORIMA SAD I VELIKE BRITANIJE U BIH


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac organizovao je danas video-konferencije sa ambasadorima SAD Erikom Nelsonom i Velike Britanije Metjuom Fildom, sa kojima je razgovarao o aktuelnim ekonomskim i političkim pitanjima u BiH i regionu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Košarac i Nelson razgovarali su o nastavku implementacije projekata USAID-a u oblasti poljoprivrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te o podršci koju će 2021. godine ova američka agencija pružiti razvoju turističkog sektora u BiH, sa akcentom na saniranje negativnih efekata pandemije virusa korona.

Istaknuto je da će projekat podrške turizmu biti predstavljen u decembru.

Na sastanku je usaglašeno da je neophodno u što kraćem roku usvojiti zakone iz Trećeg energetskog paketa, što predstavlja obavezu BiH iz Sporazuma o pristupanju Energetskoj zajednici.

Sagovornici su razmotrili i pitanje pristupanja BiH regionalnoj inicijativi "mali Šengen".

U tom kontekstu, Košarac je izrazio pozitivan stav spram mogućnosti da BiH postane dio regionalnog koncepta koji podrazumijeva punu slobodu kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala sa zemljama regiona.

Košarac je sa britanskim ambasadorom Fildom razgovarao o predstojećem samitu o klimatskim promjenama, koji će biti održan 12. decembra u Londonu.

On je naglasio važnost ove teme sa aspekta zaštite životne sredine i zdravlja stanovništva.

Na sastanku je bilo riječi i o implementaciji Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Velike Britanije i BiH.

(SRNA)