VLASTI NISU IZOSTAVLjENE IZ MJERA KS: KORONA NE SMIJE BITI IZGOVOR ZA NERAD :: Semberija INFO ::

 

VLASTI NISU IZOSTAVLjENE IZ MJERA KS: KORONA NE SMIJE BITI IZGOVOR ZA NERAD


SARAJEVO - Zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i na nivou BiH trebalo bi da rade i održavaju sjednice bez obzira na epidemiološku situaciju, jer vanredna situacija zahtijeva djelovanje onih koji su na vlasti, smatra većina parlamentaraca, uz napomenu da je zdravlje, ipak, najvažnije.

Međutim, neki parlamentarci ne podržavaju odluku Kriznog štaba Kantona Sarajevo da iz restriktivnih mjera, kojima se zabranjuje da se u jednom zatvorenom prostoru okupi više od 30 osoba, ne izostave parlamente i Vladu FBiH. Tvrde da su  predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti dužni da rade i više u ovakvoj situaciji i da rizikuju, jer to im je, kako ističu, posao.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe za "Nezavisne" da ovaj dom ima mogućnost da zasjeda, jer je izmjenom poslovnika omogućeno da se sjednica održi online.

"Međutim, taj način rada ima mnogobrojne nedostatke. Mi ćemo pratiti i poštovati epidemiološke mjere kao što su dužni svi građani, pa samim tim i poslanici. Nadamo se da, ako svi budemo disciplinovani, možemo preokrenuti ove brojke zaraženih koje su trenutno visoke na nivou cijele BiH i ako se ovako nastavi, to bi moglo značiti još složenije stanje i  u tom stanju parlamentarni rad biće sekundaran. Tad  nastupaju krizni štabovi i vlade. U slučaju da bude neophodno djelovanje parlamenta, mislim da bismo se mogli organizovati u smislu predstavljanja stavova odgovarajućih klubova ili uspijemo napraviti neki kapacitet. U slučaju potrebe, vjerujem da će biti moguće organizovati rad", kaže Novaković Bursaćeva. Ističe da plenuma neće ni biti do okončanja lokalnih izbora.

"Nažalost, mi smo se potpuno nepotrebno, zahvaljujući nesuvislim odlukama nezakonito izabranog CIK-a, uveli u situaciju da ćemo imati izbore u  jeku pandemije. To je zaista jedna otežavajuća okolnost za sve aktere", kazala je Novaković Bursaćeva.

Ismet Osmanović (SDA), poslanik u Predstavničkom domu FBiH, ističe za "Nezavisne" da je nedopustivo da  Krizni štab KS zabrani rad parlamentima. Podsjetio je na sramotno ponašanje inspekcije KS koja je nekoliko puta ulazila na sjednicu Predstavničkog doma FBiH i tražila prekid, pa je predsjedavajući odlučio da  bez rasprave prođe tačke dnevnog reda.

"Parlamenti i vlade moraju da rade i u najtežim okolnostima, jer može se desiti i elementarna nepogoda, nesreća. I šta treba, da se parlament ne sastaje. Naprotiv, treba da se češće održavaju sjednice nego kad je situacija normalna, da bi mogao pratiti situaciju, donositi mjere i eventualno hitno mijenjati zakone. A, krizni štabovi koji donose odluke moraju iz svake izostaviti parlamente i vlade", kaže Osmanović.

Lazar Prodanović (SNSD), delegat u Domu naroda BiH,  smatra da bi se sjednice ovog doma mogle održavati s obzirom na to da se radi o 15 delegata i još 15 članova pomoćnog osoblja.

"Međutim, kad se radi o Predstavničkom domu, mislim da bi to bilo komplikovanije, njih su 42 poslanika, a koje će metode primijeniti, vidjećemo", kaže Prodanović za "Nezavisne".

Dodaje da treba tražiti alternativne metode, te da je Predstavnički dom donio izmjenu poslovnika, a po njegovom mišljenju, i Dom naroda će to da učini.

"Treba pratiti situaciju. Važnije je zdravlje od bilo čega. Ali je isto tako važno funkcionisanje zakonodavne i izvršne vlasti. Ne možemo se sada pravdati zdravstvenom situacijom da ne radimo, već moramo stvoriti ambijent kako su to i druge zemlje odradile", istakao je Prodanović.

Zdenka Džambas (HDZ BiH), delegat u Domu naroda FBiH, za "Nezavisne" ističe da Dom naroda stalno radi u Sarajevu, te da su zadnje dvije sedmice radili u odvojenim salama.

"U sali nema nikog sem nas, ni ministara. Samo dođe onaj ko treba nešto da kaže i odlazi. Vjerujem da ćemo mi moći raditi. Nema razloga da ne radimo, ima dovoljno prostora. Svaki sat se prostor prozrači, temperatura se mjeri, ispunjava se prije toga upitnik", kaže Džambasova i zaključuje zašto parlamenti ne bi radili.

(Nezavisne)