SAVJET ZA SPOLjNjE POSLOVE EU USVOJIO ZAKLjUČKE O BIH :: Semberija INFO ::

 

SAVJET ZA SPOLjNjE POSLOVE EU USVOJIO ZAKLjUČKE O BIH


Savjet ponavlja svoje nedvosmisleno zalaganje  perspektivi Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji
 
Savjet za spoljnje poslove  Evropske unije usvojilo je 12. oktobra  na zasjedanju u Luksemburgu zaključke o Bosni i Hercegovini. Semberija info donosi kompletan tekst zaključaka:
 
- Savjet ponavlja svoje nedvosmisleno zalaganje perspektivi Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji. S lokalnim izborima koji će se održati u zemlji 15. novembra 2020., Savjet  pozdravlja što će se prvi put od 2008.godine  lokalni izbori održati i u gradu Mostaru 20. decembra 2020.
 
-Savjet poziva sve političke aktere da se suzdrže od provokativne retorike podjela tokom izbornog perioda i poziva ih da se fokusiraju na rješavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, koje je Savjet odobrio 2019. godine, a u skladu sa interesima svih građana za napredovanje prema Evropskoj uniji.
 
- Savjet pozdravlja kontinuirano prisustvo operacije Althea, koja se u nastavku Strateških pregleda 2017. i 2019. ponovo usmjerila na svoj osnovni mandat, zadržavajući kolektivnu obuku kao zadatak operacije. U tom kontekstu, kao dio ukupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Savjet potvrđuje spremnost EU da nastavi izvršni mandat Operacije za podršku vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog okruženja, pod obnovljenim ovlaštenjem UN-a.
 
-Savjet primjećuje izazove koje predstavlja pandemija KOVID-19 i pohvaljuje Operaciju što je ostala u potpunosti operativna i nastavlja podržavati zemlju u ovim teškim vremenima.
 
- Savjet se raduje prezentaciji sljedeće strateške revizije do sredine 2021. godine kao osnove za raspravu o budućim zadacima EUFOR-a, takođe imajući u vidu potrebu za podrškom napretku Bosne i Hercegovine u procesu integracije u EU i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu.
 
- Savjet prepoznaje važnost kontinuirane koordinacije EUFOR-a Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.
 
- EU nastavlja pozivati vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da nastave sa svojim naporima u daljnjem zbrinjavanju viška municije, oružja i eksploziva, kao i u razminiranju.