MIGRANTE ISELjAVAJU IZ BIRE :: Semberija INFO ::

 

MIGRANTE ISELjAVAJU IZ BIRE


Foto: nezavisne.com

Konačne aktivnosti u vezi sa zatvaranjem prihvatnog centra Bira u Bihaću, gdje trenutno boravi oko 400 migranata, započele su danas, kako je i najavila Operativna grupa za migrantsku krizu na svojoj sjednici održanoj dan ranije.

Pripadnici policije i Centra za socijalni rad u Bihaću počeli su juče s premještanjem oko 80 maloljetnih migranata u Đački dom, u bihaćkom naselju Borići, gdje se smještaju migranti iz ranjivih grupa, a nakon toga planirano je da se preostali migranti iz Bire premjeste u kamp Lipa.

Time bi centar Bira prestao da postoji, a plan je da se i migranti bez smještaja koji se nalaze u urbanom području Bihaća takođe izmjeste u kamp Lipa.

Premijer USK Mustafa Ružnić istakao je kako je plan ovih aktivnosti da se oslobodi pritisak migranata na urbana područja, te da se potom koncentrišu na mjesta gdje bi bili pod sigurnosnim i zdravstvenim nadzorom.

Kada je riječ o prihvatnom kampu Miral u Velikoj Kladuši, Operativna grupa je zadužila policijske organe da blokiraju taj kamp radi sprečavanja daljeg prijema migranata, a u cilju njegovog konačnog gašenja.

Međutim, problem u Velikoj Kladuši je što su lokalne vlasti odbile odrediti novu lokaciju van gradskog područja gdje bi se izmjestili migranti.

Podsjećamo da se Opštinsko vijeće u tom gradu izjasnilo protiv bilo kakvog oblika smještajnih kapaciteta gdje bi eventualno boravili ilegalni strani državljani.

Zbog toga je Operativna grupa na pomenutom sastanku zatražila od Savjeta ministara i Ministarstava bezbjednosti da, u saradnji s međunarodnim organizacijama, u roku od 72 časa organizuju relokaciju migranata iz Mirala u slobodne kapacitete kampova kojima upravlja država, van područja Unsko-sanskog kantona.

Takođe, potvrđene su sve ranije odluke i zaključci kojima se zabranjuje dolazak migranata na područje USK, njihov prevoz, kretanje i okupljanje na javnim površinama, kao i pružanje usluga smještaja za tu populaciju.
 
(Nezavisne)