Oporavak Njemačke zaustavlja sunovrat izvoza :: Semberija INFO ::

 

Oporavak Njemačke zaustavlja sunovrat izvoza


BANjALUKA - Vijest da se njemačka ekonomija konačno otrgla kandžama krize i kreće uzlaznom putanjom probudila je optimizam domaćih privrednika, koji već neko vrijeme, zbog pada potražnje i izvoza, otežano posluju.

U prvom tromjesečju ove godine izvoz iz Republike Srpske na inostrano tržište otanjio je za 12,8 odsto u odnosu na isti period lani, što je u najvećoj mjeri posljedica problema s kojima se suočavala najsnažnija evropska privreda.

Prema najnovijoj prognozi njemačkog instituta za ekonomska pitanja IFO ekonomija te zemlje u ovoj će godini porasti za 0,4 odsto, umjesto ranije predviđenih 0,2 odsto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 odsto. Navedeno je da njemačka ekonomija polako izlazi iz krize i da bi druga polovina ove godine trebalo da bude znatno bolja od prve, za kada se predviđa i pad stope inflacije na 2,2 odsto, nakon što je u istom periodu lani iznosila 5,9. Nijemci očekuju da će u ostatku godine ojačati kupovna moć domaćinstava te da bi makroekonomski oporavak trebalo da bude ubrzan kako se potrošnja bude normalizovala.

U istom periodu IFO očekuje i oporavak globalne robne razmjene i industrijske proizvodnje, čemu će doprinijeti postepeno povećanje investicija, potpomognuto ublažavanjem monetarne politike.

Istovremeno do kraja godine predviđaju još dva smanjenja kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Zoran Škrebić kaže za “Glas” da ovakve prognoze ulijevaju nadu, navodeći da će privredni oporavak Njemačke zasigurno uticati pozitivno i na ekonomiju Srpske.

- Moramo biti svjesni da sva ekonomska dešavanja imaju odgođeni efekat, tako da ne možemo očekivati neke značajnije efekte u narednih šest do osam mjeseci - rekao je Škrebić koji je i direktor Hemijske industrije “Destilacija” iz Teslića.

Ono što ga plaši su zahtjevi ino-kupaca prema velikim izvoznicima iz Srpske koji traže snižavanje cijena i to između pet i 30 odsto.

- Istovremeno naši troškovi su ostali na istom nivou, pa čak i višem. Bruto plate su znatno porasle, tako da se vrlo lako može desiti da budemo nekonkurentni na njemačkom tržištu, koje su preplavili proizvodi iz Afrike, Kine pa i Ukrajine. To može biti otežavajuća okolnost u procesu oporavka - rekao je Škrebić.

I ekonomista Marko Đogo ističe da su kretanja u njemačkoj privredi veoma značajna za ekonomiju BiH i Srpske, jer umnogome zavisimo od njih.

- Jako je dobro za BiH i Srpsku da Njemačka ima dobre prognoze. S tim da se izvoz koji je pao za 12 odsto u prerađivačkom sektoru ne može lako oporaviti bez bržeg rasta njemačke ekonomije, koji je za sada blag. Sa tih 0,4 odsto možemo očekivati da se zaustavi dodatni pad potražnje, ali to nije dovoljno da bismo mogli osjetiti poboljšanje - ocijenio je Đogo.

Za oporavak izvoza Đogo kaže da ekonomiji BiH treba Njemačka sa privredom koja raste po godišnjoj stopi od najmanje 1,5 odsto, koliko je i imala prethodnih desetak godina.

- Tek pri toj stopi mi se možemo nadati rastu industrijske proizvodnje i izvoza iz RS i BiH. Najava je da treba da preživimo ovu godinu i da će biti bolje u 2025. godini - kazao je Đogo.

Inflacija

Marko Đogo kaže da niz faktora na globalnom nivou ukazuje na to da se inflaciji konačno nazire kraj.

- Ukoliko ne bude novih šokova možemo reći da je inflacija stavljena pod kontrolu. Tvrdoglava je i nikako da se spusti ispod željenih dva odsto, ali objektivno gledano za većinu građana ne igra ulogu da li je dva ili tri odsto. To je značajno za monetarne vlasti, da li su ispunili zacrtani cilj ili ne - pojasnio je Đogo.


Izvor: Glas Srpske