I ŠKOLSKO ZVONO U RUKAMA KORONE :: Semberija INFO ::

 

I ŠKOLSKO ZVONO U RUKAMA KORONE


- Nastava u drugom polugodištu širom Republike trebalo bi da počne u ponedjeljak, ali zbog pogoršane epidemiološke situacije pojedine lokalne zajednice i rukovodioci škola smatraju da bi trebalo razmisliti o produžetku raspusta ili prelasku na onlajn nastavu bar neko vrijeme.

Prema podacima iz izvještaja Instituta za javno zdravstvo RS, od početka ove godine virus korona potvrđen je kod 189 osoba uzrasta od šest do 19 godina.

Štab za vanredne situacije Prijedora predložio je juče Republičkom štabu za vanredne situacije da zbog značajnog usložnjavanja epidemiološke situacije u Srpskoj razmotri mogućnost produženja školskog raspusta za učenike osnovnih i srednjih škola ili eventualnog prelaska na alternativne oblike nastave.

- Povećan je broj novooboljelih lica koji su testirani brzim antigenskim testovima, kao i broj pacijenata koji se javljaju u nadležne ambulante Doma zdravlja u Prijedoru - navedeno je u saopštenju štaba.

U gradu na Sani je 113 osoba sa pozitivnim testom na virus korona, 847 ih je u kućnoj izolaciji, a u bolnici “Dr Mladen Stojanović” je 40 “kovid” pacijenata.

Iako bi tek danas trebalo da utvrdi koliko je đaka na području regije zaraženo, odnosno u izolaciji zbog kontakta sa pozitivnim osobama, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Banjaluke, Čelinca, Kotor Varoša i Kneževa Miroslav Popržen rekao je za “Glas Srpske” da je evidentno da je u Banjaluci ogroman broj zaraženih.

- Vjerujem da će Republički štab do kraja sedmice razmotriti situaciju i odlučiti onako kako je najbolje za djecu. Ako je zaista veliki broj mlađih zaražen, možda bi i bilo najbolje bar prvu sedmicu ili neki period da nastava bude onlajn. Nije to nama ništa novo, već smo se uhodali i da tako funkcionišemo - rekao je Popržen.

Sa druge strane, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola na području sarajevsko-romanijske regije Branka Kovačević smatra da je povratak u učionice uz poštovanje epidemioloških mjera najbolja opcija.

- Prema mojim saznanjima nemamo mnogo zaraženih niti učenika u izolaciji, ali pravu sliku imaćemo u ponedjeljak - rekla je Kovačevićeva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je prema Pravilniku o školskom kalendaru za školsku 2021/2022. godinu planirano da nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama počne 24. januara 2022. godine.

- Naša očekivanja su da će se nastava i u drugom polugodištu odvijati redovno u školama, u skladu sa važećim preporukama i uputstvima Instituta, kao što je to bio slučaj i tokom prvog polugodišta. Vjerujemo da će epidemiološke mjere to dozvoliti - naveli su u resornom ministarstvu.

(Glas Srpske)