POSKUPLjENjIMA GORIVA I PLINA U RS NE NAZIRE SE KRAJ :: Semberija INFO ::

 

POSKUPLjENjIMA GORIVA I PLINA U RS NE NAZIRE SE KRAJ


BANjALUKA - Zbog rasta cijene nafte na svjetskom tržištu u narednom periodu očekuju se opet više cijene goriva na pumpama širom Srpske, a zbog problema u snabdijevanju tečnog naftnog plina na evropskom tržištu doći će i do novih, viših cijene plina na pumpama.

Potvrdio je ovo za "Nezavisne" Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS.

"Od prošle sedmice berza je u porastu, odnosno cijena sirove nafte brent je u porastu, i u ponedjeljak je iznosila 621 dolar po toni ili 75 dolara po barelu, što su rekordi u zadnjih dvije godine. Ako se uzmu podaci prošle sedmice, cijena je iznosila 603 dolara po toni ili 72 dolara po barelu", kazao je Trišić.

Dodao je da nafta brent na berzi visoko kotira, tako da postoji mogućnost da u narednoj sedmici dođe do povećanja ulaznih cijena iz rafinerija i drugih eksternih izvora snabdijevanja, a samim tim i cijena na benzinskim pumpama.
"Dakle, ovo je svakako porast koji će se odraziti na maloprodajne cijene na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj u prosjeku za tri feninga po litri u narednom periodu", pojasnio je Trišić.

Ističe da se trenutno cijene kreću u prosjeku 2,11-2,19 KM za BMB95 i 2,04-2,15 KM za ED5, TNG 1,19-1,29 KM zavisno od distributera i regije.

"Cijene će rasti u narednim danima, ali to svakako zavisi i od ulaznih cijena, po dinamici berzanskih kretanja. Dakle, do povećanja cijena je došlo i u Federaciji BiH, ali ostaje trend da je gorivo u Repubici Srpskoj jeftinije", ističe Trišić.

Kako je rekao, i cijene tečnog naftnog plina su u porastu zbog drastičnog povećanja ulaznih cijena u zadnjih 15 dana, tako da je na svim benzinskim pumpama u RS došlo do poskupljenja plina u prosjeku pet do sedam feninga po litru.
"Cijene tečnog naftnog plina (TNG) na pumpama se kreću od 1,19 do 1,29 KM zavisno od distributera ili regije, ali trenutno postoje određeni problemi u snabdijevanju na evropskom tržištu, tako da je za očekivati da se nastavi s poskupljenjem TNG-a na benzinskim pumpama", kazao je Trišić.

Kako je rekao, kretanje cijene nafte zavisi od potražnje i zaliha, ali i kompanija, koje kalkulišu svoje zarade i u skladu s tim reaguju na tržišta.

"Formiraju cijene na dnevnom nivou te stvaraju nestabilnosti i onemogućavaju da se ekonomski parametri vrate na stabilan put s ciljem održivosti", zaključio je Trišić.

S jedne banjalučke benzinske pumpe rekli su da je već došlo do porasta cijene plina, ali i goriva.

"Prije dva dana cijena plina po litru je iznosila 1,29 KM, a sada je 1,31 KM. Došlo je i do poskupljenja goriva do četiri feninga, tako da sada dizel košta 2,27 KM dok litar benzina iznosi 2,29 KM", kazali su s ove pumpe.
Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, rekla je nedavno da je svaki rast cijena plina i goriva, ali i drugih proizvoda, udar na budžete potrošača.

"Ni povećanje plate od 20 KM nije mnogo pomoglo kada svaki dan bilježimo novi rast cijena životnih namirnica i drugog", rekla je Marićeva.

Vozači u RS kažu da ih je strah proći pored pumpi jer se cijene naviše mjenjaju iz dana na dan, tako da su im novčanici sve prazniji, a rezervoari nedovoljno napunjeni.

(Nezavisne)