Institut za javno zdravstvo Srpske: Vakcinacija protiv gripa u Srpskoj tek u novembru :: Semberija INFO ::

 

Institut za javno zdravstvo Srpske: Vakcinacija protiv gripa u Srpskoj tek u novembru


Институт за јавно здравство Српске

BANjALUKA - Vakcine protiv sezonskog gripa u Srpsku će biti isporučene u novembru, kada bi trebalo da počne i vakcinacija građana, kazali su iz Instituta za javno zdrastvo RS.

Institut je proveo postupak javne nabavke čime je obezbijeđeno ukupno 25.000 doza ove vakcine.

– Od toga je 20.000 vakcina namijenjeno za besplatnu vakcinaciju zdravstveno najugroženih kategorija stanovnika, za koje vakcinu finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS. Za komercijalnu vakcinaciju namijenjeno je 5.000 doza vakcine – dodaju iz Instituta.

– Svaka osoba koja želi da se vakciniše, moći će to da uradi, a Insitut će obavijestiti sve zdravstvene ustanove, ali naravno i građane, kako je moguće da se vakcinišu. Biće uvedene dodatne mjere zaštite zbog korona virusa, u smislu uvođenja plana vakcinacije na dnevnom nivou. Na koji način i gdje će se vršiti vakcinacija, građani će biti naknadno obaviješteni – dodaju oni.

Kako kažu, 5.000 vakcina nije mnogo u odnosu na zainteresovanost, te da će Institut u narednom periodu pokušati da dođe do dodatnih količina vakcine protiv gripa, iako je nabavka i ove vakcine sada otežana.

Institut je, nadzor nad gripom počeo od juče, što znači da će se pratiti broj slučajeva gripa, testirati, te redovno izvještavati o tome i institucije i javnost.

Zdravstveni radnici, ističu iz Instituta, mogu i znaju da razlikuju i utvrde slučajeve gripa i virusa korona, kao i eventualne slučajeve istovremene zaraze sa oba virusa, prenosi Srpskainfo.

​Glas Srpske