POLICIJA DNEVNO “ULOVI” 27 PIJANIH VOZAČA :: Semberija INFO ::

 

POLICIJA DNEVNO “ULOVI” 27 PIJANIH VOZAČA


BANjALUKA - Da uprkos mnogobrojnim preventivnim kampanjama o opasnostima vožnje pod uticajem alkohola i dalje brojni građani poslije čašice više sjedaju za volan svjedoči podatak da policija u Srpskoj svakog dana u prosjeku “ulovi” 27 pijanih vozača.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u prvih sedam mjeseci ove godine kažnjeno je 5.680 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola.

- U tom periodu iz saobraćaja je isključeno 1.438 vozača zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom, 255 vozača zbog odbijanja kontrole na prisustvo narkotika, 162 zbog odbijanja kontrole na prisustvo alkohola, 251 vozač zbog upravljanja vozilom za vrijeme trajanja zabrane, 70 zbog vožnje pod uticajem opijata, 110 zbog upravljanja vozilom bez odgovarajuće kategorije i 64 vozača zbog ostalih razloga - naveli su u MUP-u. Kako su istakli, od januara do kraja jula izvršene su ukupno 122.722 kontrole u saobraćaju od čega 120.124 vozila i vozača, te 1.601 ostalih učesnika.

- U ovoj godini organizovano je više akcija koje su usmjerene ciljano na kontrolu brzine kretanja vozila, vožnju pod uticajem alkohola, te niz akcija koje su posebno usmjerene na određene kategorije učesnika u saobraćaju - pješake, motocikliste, bicikliste, vozače traktora i druge. Te aktivnosti se organizuju tokom cijele godine, ciljano i planski, prateći trenutno stanje bezbjednosti u saobraćaju - kažu u MUP-u Srpske. 

Stručnjaci za bezbjednost saobraćaja, koji apeluju na odgovornost vozača napominjići činjenicu da je alkohol jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća, kažu da je uz represivnije mjere, i ugradnja senzora u vozilima po uzoru na evropske zemlje jedan od načina da se pijanim vozačima stane u kraj.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe za “Glas Srpske” da fokus preventivnih akcija treba da bude na mladima, koji prema anketama najviše konzumiraju alkohol.

- Prema analizama od 340 ispitanika njih 54 odsto je reklo da popije više od jedne čaše alkohola jednom ili više puta mjesečno. Činjenica je da je konzumacija alkohola široko rasprostranjena u našem društvu i protiv toga se moguće boriti oštrijim kaznama, ali prije svega preventivnim akcijama i ukazivanjem na loše posljedice takvog ponašanja pojedinaca - rekao je Radović. Dodaje da Agencija planira da pojača preventivne akcije među srednjoškolcima i mladima do 25 godina, a dobar model pronašli su u Srbiji i Sloveniji.

- Riječ je o projektu koji predviđa da lica koja su ostali invalidi u saobraćajnim nesrećama drže predavanja učenicima i mladima. Ono što su pokazale analize jeste da je mladima smrt, uslovno rečeno, apstraktna i da veći uticaj ima kada vide konkretne primjere - kazao je Radović.

S druge strane, član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović smatra da se pooštravanjem kazni ne može postići željeni cilj.

- Na taj način samo raste broj neplaćenih kazni, a broj saobraćajnih nesreća izazvanih alkoholom i prekoračenjem brzine značajno ne opada. Evropa je po pitanju kažnjavanja tih prekršaja otišla daleko. Naime, u mnogim zemljama se višestrukim povratnicima u vozila ugrađuju senzori koji prate nivo alkohola i u slučaju da je veći od dozvoljenog, vozač ne može upaliti vozilo. Sličan princip je i po pitanju prekoračenja brzine, gdje se vozačima stavlja “blokator” koji ne dozvoljava da se postigne veća brzina od 70 kilometara na čas - objašnjava Jaćimović za “Glas” i dodaje da RS ima mogućnost da uvede iste mjere, jer je riječ o relativno jeftinim sredstvima, a troškove bi snosili sami vozači.

Broj saobraćajki

Prema podacima MUP-a RS broj saobraćajnih nesreća u prvih sedam mjeseci smanjen je za 13,4 odsto u odnosu na isti period lani, a onih sa smrtnim ishodima i teže povrijeđenim licima za oko 30 odsto.

Milija Radović ističe da je jedan od razloga za to smanjen obim saobraćaja tokom tri mjeseca kada su na snazi bile najoštrije mjere za suzbijanje epidemije virusa korona.

- Ima tu još dosta razloga, a svakako jedan od njih su i brojne akcije. Ipak, alkohol je i dalje jedan od najčešćih uzroka nesreća i važno je da se vrše češće kontrole kako bi taj broj bio što manji -  kazao je Radović.
 
(Glas Srpske)