Tenzije između Njemačke i Rusije zbog Navaljnog: Svijet čeka odgovore :: Semberija INFO ::

 

Tenzije između Njemačke i Rusije zbog Navaljnog: Svijet čeka odgovore


BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je novinarima u Berlinu da Alekseja Navaljnog smatra "žrtvom zločina".

"Aleksej Navaljni je žrtva napada hemijskim nervnim agensom iz grupe 'Novičok'. Ovaj otrov je nesumnjivo pronađen u analizama. Na taj način potvrđuje se da je Aleksej Navaljni bio žrtva zločina. Trebalo je da se ućutka. Najoštrije ovo osuđujem u ime Vlade Njemačke", istakla je Merkelova.

Kancelarka je dodala da ono što se dogodilo blogeru Alekseju Navaljnom postavlja "teška pitanja" na koja samo Rusija može da odgovori.

"Ruskog ambasadora je Ministarstvo spoljnih poslova obavijestilo o rezultatima ispitivanja. Očekujemo da ruska vlada objasni šta se dogodilo. Pojavila su se vrlo teška pitanja na koja može i treba da odgovori samo ruska vlada", rekla je ona.

Portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavijestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke.

Prema njenim rečima, sudbina Navaljnog privukla je svjetsku pažnju.

"Svijet čeka odgovore", naglasila je ona.

Njemačka kancelarka je saopštila da je o novim okolnostima u slučaju Alekseja Navaljnog razgovarala sa predsjednikom Njemačke Frankom-Valterom Štajnmajerom.

Ona je navela da će Berlin obavijestiti svoje partnere u Evropskoj uniji i NATO-u o novim okolnostima u slučaju Navaljnog i da će biti dogovorena zajednička reakcija i donesena odluka o zajedničkoj izjavi.

Njemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila ranije da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni "otrovan" supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova "Novičok".

Merkelova tvrdi da je neko htio da ućutka ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u komi u bolnici u Berlinu.

Prethodno je danas njemački ministar spoljnih poslova Hajko Maas pozvao Rusiju da istraži trovanje Navaljnog nakon što su klinički testovi sprovedeni u Njemačkoj utvrdili da je on napadnut nervnim agensom Novičok.

Zaharova: Još jedna informaciona kampanju protiv Rusije

Izjave Vlade Njemačke u vezi sa situacijom sa blogerom Aleksejem Navaljnim predstavljaju još jednu informacionu kampanju usmjerenu protiv Rusije, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Umjesto detaljne istrage, mukotrpnog zajedničkog rada čiji bi cilj trebalo da bude postizanje istinitog rezultata, naši partneri preferiraju redovne javne izjave bez predstavljanja ikakvih činjenica. Sve ovo pretvara se u još jednu informacionu kampanju /protiv Rusije/", istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da su izjave Berlina o Navaljnom bez dokaza i dobija se osjećaj već viđenog.

"Čini mi se da se vraćamo u ona vremena koja želimo da napustimo, iskreno govoreći, vremena neosnovanih izjava, nedostatka činjenica prilikom raspravljanja o ozbiljnim pitanjima. Željeli bismo da se ova vremena više ne vraćaju, ali imam neki stalni osjećaj već viđenog", rekla je Zaharova.

Zaharova je dodala da ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev nije dobio nikakve detalje o Alekseju Navaljnom u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke.

Ona je objasnila da je na sastanku ambasadora u njemačkom Ministarstvu Nečajev tražio od njemačkih kolega da mu pruže neke činjenice ili dokaze koji se tiču zdravstvenog stanja Navaljnog.

"Šta mislite, kakav je odgovor dobio od nemačkih kolega? Nikakav. Ni činjenica, ni podataka, ni formula, ni materijala, ni potvrda, ničega uopšte", naglasila je Zaharova za televiziju "Rusija 1".

Ona je dodala da su EU i NATO glavni adresati izjava Berlina o Navaljnom, prenosi "Sputnjik".

"Kako smo shvatili, glavni adresat današnjih izjava su Evropska unija, NATO, a iz nekog razloga pomenuta je i Organizacija za zabranu hemijskog oružja. I to umjesto da se uradi ono što je trebalo učiniti u prvom trenutku, odnosno, da se odgovori na zahtjev Državnog tužilaštva Ruske Federacije. Još jednom želim da naglasim da je taj zahtjev ostao bez odgovora, kao i dva druga zahtjeva koja su ruski ljekari poslali njemačkim kolegama", istakla je Zaharova.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da procjena Njemačke da je opozicioni političar Aleksej Navalni otrovan nervnim gasom iz porodice "Novičok" nije podržana dokazima.

U saopštenju se ističe da Berlin ne sarađuje sa Moskvom u ovom slučaju.

Navaljni je 20. avgusta bio smješten u bolnicu u Omsku nakon što mu je iznenada pozlilo tokom leta pošto je popio čaj za koji njegove pristalice tvrde da je bio otrovan. Na zahtjev porodice, 22. avgusta prebačen je iz Rusije u Njemačku, na liječenje.

​Agencije