Četrdeset godina od osnivanja poljske Solidarnosti :: Semberija INFO ::

 

Četrdeset godina od osnivanja poljske Solidarnosti


Prije 40 godina, 31. augusta 1980. godine, štrajkači u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku i komunistički režim potpisali su istorijski sporazum koji je omogućio uspostavljanje Solidarnosti, prvog nezavisnog sindikata u sovjetskom bloku.

Nezamisliv samo nekoliko sedmica ranije, sporazum iz Gdanjska postignut je nakon dva mjeseca društvenih nemira širom Poljske, koje je podstaklo poskupljenje mesa.

Protesti su se intenzivirali 14. avgusta, kada je oko 17.000 radnika brodogradilišta "Lenjin" u Gdanjsku krenulo u štrajk, zahtijevajući, između ostalog, vraćanje otpuštenih radnika, slobodu osnivanja sindikata, ograničavanje cenzure te oslobađanje političkih zatvorenika.

Leh Valesa, tada 35-godišnji električar u brodogradilištu, koji je dobio otkaz četiri godine ranije zbog aktivizma, preskočio je visoki vanjski zid, pridružio se štrajkačima i uskoro postao njihov vođa, nametnuvši se kao harizmatični govornik.

Uprava brodogradilišta je brzo popustila u nekoliko pitanja, ali su štrajkači željeli više, a naročito osnivanje slobodnih sindikata.

"Nisam dopustio da me komunisti prevare", rekao je Valesa godinama kasnije.



Štrajk je poprimio političku dimenziju kada su mu se pridružili intelektualci disidenti, koji su preuzeli savjetodavnu ulogu. Radnici su znali da postoji mogućnost krvavog gušenja štrajka, jer se to događalo prije.
Dan i noć porodice i pristalice dolazili bi do zatvorenih vrata brodogradilišta s hranom, pićem i cvijećem, pružajući štrajkačima moralnu podršku. Širom Poljske održavane su mise kao podrška štrajku.

Potpredsjednik vlade Mječislav Jagielski 22. avgusta vodio je vladinu delegaciju na pregovore u Gdanjsk. Razgovori u brodogradilištu emitovani su preko zvučnika, a vlasti i štrajkački odbor postigli su sporazum 31. avgusta. "Nismo dobili sve što smo željeli, ali smo dobili ono što je bilo moguće u toj situaciji. Ostatak ćemo dobiti kasnije", kazao je Valesa.

Tim je sporazumom odobren nezavisni sindikat, prvi u cijelom sovjetskom bloku, i predviđeno je pravo na štrajk, ograničenje cenzure, povećanje plata, prenošenje nedjeljne mise na radio-televiziji i oslobađanje političkih zatvorenika.

Godinu i po kasnije general Vojčeh Jaruzelski proglasio je vanredno stanje kako bi zabranio sindikat, koji je do tada okupio oko deset miliona članova. Deseci hiljada sindikalnih aktivista je uhapšeno, uključujući Valesu, koji je proveo u zatvoru jedanaest mjeseci.

Sindikat je nastavio u tajnosti s aktivnostima, sve dok nije legalizovan 1989. godine, nakon raspada sovjetskog bloka.

Godine 1983. Valesa je dobio Nobelovu nagradu za mir, prije nego što je izabran za predsjednika Poljske 1990. godine, na prvim demokratskim izborima u državi.

"Avgust 1980. bio je kamen-temeljac poljske demokratije. Solidarnost je bio izuzetan po svojoj veličini, strategiji nenasilja i igrao je primarnu ulogu u destrukciji starog sistema", kazao je istoričar Aleksander Hal.

Agencije