PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI - NAJNEIZVJESNIJI OD OBNOVE NEZAVISNOSTI :: Semberija INFO ::

 

PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI - NAJNEIZVJESNIJI OD OBNOVE NEZAVISNOSTI


Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. avgust. Predizborna kampanja uveliko je u toku. Čini se da su ovo najneizvjesniji izbori u nezavisnoj Crnoj Gori, posebno zbog cjelokupne situacije koju je izazvalo usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Opozicioni lideri uvjereni su u pobjedu.

Duboko podijeljena Crna Gora ide u susret još jednim parlamentarnim izborima - jedanaestim od uvođenja višepartijskog sistema u toj zemlji.

Pet koalicija i šest samostalnih lista boriće se za glasove birača.

DPS na izbore izlazi samostalno pod sloganom - Odlučno za Crnu Goru. Demokratski front pod sloganom - Za budućnost Crne Gore na izbore izlazi u velikoj koaliciji koju, između ostalih, čine Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora.

Nosilac liste DPS-a je aktuelni premijer Duško Marković, a Demokratskog fronta profesor Zdravko Krivokapić.

- Ja mislim da je ovo, što bi rekli u našem narodu, potonja ura za promjenu. Ako se to ne desi ovoga puta, onda vjerujte da ćemo biti jedan od režima koji su istakli svoju diktaturu do kraja. Upravo, želeći da pobjegnem od takvog kursa, prvi sam se opredijelio da stanem u odbrani svih vrijednosti Crne Gore, od tradicionalnih do svih drugih - kaže Krivokapić.

Opozicioni lideri vjeruju u konačnu pobjedu.

- Vjerujem da ćemo jednom intenzivnom kampanjom u vremenu korone i NKT uspjeti da dostignemo rezultat koji će zajedno sa ostalim opozicionim partijama činiti pobjednički zbir i da ćemo 30. avgusta najzad moći da kažemo da se država oslobodila i da je pobijedila većinska Crna Gora to jeste opozicija - rekao je Milan Knežević, lider Demokratskog fronta.

Marka Milačić, predsjednik Prave Crne Gore kaže da su očekivanja od narednih izbora veća nego ikada, jer je, kako navodi, narodu Crne Gore "voda došla do poda".

- U zemlji u kojoj su podjele prisutne, naročito od donošenja Zakona, narod je nezadovoljan više nego ikada i mislim da će Crna Gora 31. avgusta, prvi put u svojoj istoriji od 1945. godine da doživi promjenu vlasti - kazao je Milačić.

I opozicija, ali i vladajuća DPS ističu da ankete govore o njihovoj pobjedi. Poznavaoci prilika ocjenjuju da opozicija ima veliku šansu na ovim izborima.

- U javnoj sferi postoji osjećaj da se očekuju veoma značajni izbori, da ovoga puta može doći do neke ozbiljne političke promjene u Crnoj Gori - navodi Marko Vešović, novinar.

Crnogorska opozicija ovoga puta je uvjerena u svoju pobjedu. Nije još mnogo ostalo do izbora tako da će uskoro biti poznato da li je optimizm opozicije opravdan.

U svakom slučaju, 30. avgusta narod Crne Gore imaće priliku da bira dalji put ove države i svoju budućnost u njoj.
Biračko pravo u Crnoj Gori ima 541.232 građana. U odnosu na predsjedničke izbore, održane 15. aprila 2018. godine, broj birača se povećao za oko 8,6 hiljada.

(RTRS)