NAJVEĆA ZGRADA U SRBIJI: KAO U KOŠNICI - OVDE ŽIVI 3.500 LjUDI :: Semberija INFO ::

 

NAJVEĆA ZGRADA U SRBIJI: KAO U KOŠNICI - OVDE ŽIVI 3.500 LjUDI


Foto: novosti.rs
U novobeogradskom Bloku 21 nalazi se najveća zgrada u Srbiji u kojoj živi oko 3.500 ljudi, a u koju bi se smestilo stanovništvo Crne Trave i Trgovišta zajedno...

Tu bi mogao da se smesti i veliki deo žitelja Golupca, Iriga, Čoke, Nove Crnje, Kosjerića, Osečine, Babušnice ili Bojnika.
 
Lamele poređane kao devet domina čine tu zgradu jedinstvenom po veličini, ali i po činjenici da ima 62 ulaza na četiri različite adrese - raspoređene izmedu bulevara Mihajla Pupina i Zorana Đindića, te ulica Milentija Popovića i Antifašističke borbe, objašnjava glavni gradski urbanista Marko Stojčić.
Prema njegovim rečima, ta zgrada, dugačka skoro kilometar, ima 795 stanova.
 
Izgrađena je, kako dodaje, pod uticajem trenda koji je pokrenuo jedan od najvećih svetskih arhitekata 20. veka Le Korbijzje, a u istoriji arhitekture nazvanim brutalizam.

"U Marseju je početkom 1952. godine počela izgradnja zgrade za oko 1.600 ljudi. Le Korbizje joj je dao ime 'mašina za ljude'. Bila je ideja da stanari sve potrebe zadovolje u zgradi - da imaju mesto za nabavku, rekreaciju, vrtić, na krovu je bila trim staza ...", rekao je Stojčić za Tanjug i dodao da se kasnije trend proširio i na Beograd.
 
Prema rečima Stojčića, najsličniji tom objektu u Marseju mogle bi biti "Televizorke" u bloku 28 od kojih je jedna pored auto-puta a druga do ulice Milutina Milankovića.
 
Naziv su, kaže, dobile po prozorima koje podsecaju na stare televizore prikačene na fasadu.

 "Ti prozori, koji izgledaju malo, su i te kako veliki", dodao je urbanista i dodao da su Televizorke projektovane poput onih u Marseju za veliki broj ljudi, ali se taj trend pokazao kao manje održiv i od njega se odustalo 80-ih godina.
 
"Teško ih je održavati, a danas imamo i problem - nema dovoljno parking mesta, jer tada nisu važili parametri kao i danas - 1,1 parking mesto po stanu", rekao je on.
 
I sadašnji i bivši stanari najveće zgrade u Srbiji vole da se prisete vremena kada je ona bila tek useljena, kada se po krovu moglo trčati, a čega više nema zbog naknadne neplanske izgradnje na poslednjem nivou.
 
Mnogi se sećaju i da je supruga Josipa Broza Tita Jovanka otvorila školu u koju su išla deca iz te zgrade, a koja se danas zove "Jovan Dučić".
 
Zgrada u Bloku 21, u neposrednoj blizini "Šest kaplara", Hajata i Centra Sava je zajedno sa Mamuticom, izgrađenom u Zagrebu 1974. godine, a u kojoj u 1.169 stanova živi oko 5.000 ljudi, jedna od njavećih u regionu.

(mondo.rs)