Sukob u Ukrajini: Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka


MOSKVA, KIJEV- U toku je 168. dan rata u Ukrajini. Rusija i Ukrajina i dalje se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju. Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila poseta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, rekao je danas predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u 12 brodova od početka avgusta, rekao je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

7.29- Rusija:SB UN u četvrtak o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski potvrdio je zahtjev Moskve da se 11. avgusta održi sastanak Savjeta bezbjednosti UN, na kojem bi se razgovaralo o pitanju ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

-Potvrđujem. Zatražili smo sastanak o ukrajinskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje. Ovo pitanje zahtijeva detaljan razgovor sa našim kolegama iz Savjeta bezbjednosti. Ukrajinske provokacije ne smiju se sakriti od javnosti  -  napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanalu, komentarišući informacije koje je ranije objavio anonimni izvor u Ujedinjenim nacijama, prenosi TASS.

7.27 - Rezničenko:U granatiranju Dnjepropetrovska poginula 21 osoba

U ruskom granatiranju regiona Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini poginula je 21 osoba, saopštio je danas guverner te oblasti Valentin Rezničenko.

-U okrugu Nikopolj poginulo je 11 ljudi, a deset u gradu Marganec - dodao je Rezničenko, prenela je agencija Rojters.

On je ove podatke objavio na društvenoj mreži Telegram.

7.12 - Produžen pritvor ruskom opozicionaru Vladimiru Kara Murzi

Moskovski sud produžio je pritvor do 12. oktobra Vladimiru Kara Murzi Mlađem, istaknutom opozicionom aktivisti koji je od aprila u zatvoru pod optužbom za „širenje lažnih informacija o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini».

Rusija je usvojila zakon koji kriminalizuje širenje lažnih informacija o svojoj vojsci ubrzo nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu 24. februara, prenosi AP.

6.56- Ukrajina ne preuzima odgovornost za ekspolozije na Krimu

Kijev nije odgovoran za jučerasnje eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu , saopštio je Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, sugerišući da se „možda radi o diverzantskim akcijama partizanskih jedinica“, prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije na Krimu, Podoljak je odgovorio: „Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?", navodi britanska agencija.

Jedna osoba je poginula, a osam je povrijeđeno u incidentu na aerodromu na Krimu, saopštilo je juče lokalno ministarstvo zdravlja.

6.41 - Od početka avgusta iz Ukrajine izvezeno 370.000 tona hrane

Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u 12 brodova od početka avgusta, rekao je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

-Od 1. avgusta, 12 brodova je isplovilo iz ukrajinskih luka, a ukupno 375.000 tona hrane je izvezeno, od čega je 307.000 tona kukuruza, 6.000 tona suncokretovog ulja, 50.300 tona brašna i 11.000 tona soje - kazao je Mizincev, prenio je TASS.

6.10 - Višnjevski: Gutereš da omogući posetu IAEA Zaporožju

Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila poseta predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju, rekao je danas predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

- 'Sada mnogo zavisi od Sekretarijata UN i od generalnog sekratara Antonia Gutereša lično, zato što je on taj čija je reč podrške toj poseti neophodna. On ne treba samo to da podrži, već mora da učini da se to i dogodi - rekao je Višnjevski novinarima.

On je dodao da će Moskva Gutereša u tome podržati svim sredstvima, preneo je TASS.

Služba Ujedinjenih nacija za bezbjednost i sigurnost (UNDS S) u posljednjem trenutku je otkazala posjetu misije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštilo je ranije danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kako je podsjetilo Ministarstvo, generalni direktor IAEA Rafael Grosi planirao je da predvodi tu misiju, čija je poseta dogovorena 3. juna.

Moskva i Kijev nastavljaju da se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane .

6.00 - Krim:Jedna osoba poginula, osam povrijeđeno u eksploziji na aerodomu

Jedna osoba je poginula, a osam je povrijeđeno u incidentu na aerodromu na Krimu, saopštilo je večeras lokalno ministarstvo zdravlja.

-Broj povrijeđenih u naselju Novofjodorovka u okrugu Saki popeo se na osam, dok je jedna osoba izgubila život - saopštilo je ministarstvo na Telegramu, preneo je TAS S.

Zna se da među povrijeđenima ima dvoje djece i ona su prebačena u okružnu bolnicu, a od svih povrijeđenih samo jedna osoba je zadržana na bolničkom liječenju.

Još dvije osobe su zatražile pomocu Kliničkom centru u Simferopolju.

Njihovo stanje nije opasno po život i oni su pušteni kući nakon pružene pomoći.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopstilo da je municija eksplodirala na aerodromu Saki na Krimu, ali nije bilo nikakvog napada, a nijedan avion nije oštećen.


Agencije / Glas Srpske