Otvoren Pelješki most, u funkciji od ponoći :: Semberija INFO ::

 

Otvoren Pelješki most, u funkciji od ponoći


Фото - Дневник
Sinoć je u prisustvu velikog broja zvanica i na ceremoniji koja je koštala oko milion kuna svečano otvoren Pelješki most.

Nakon obraćanja zvaničnika i onih koji su učestvovali u gradnji 357 miliona evra vrijednog mosta počeo je veliki vatromet, a sa kopnene strane krenula je Nevera, automobil kompanije Rimac, a s pelješke automobil trostrukog evropskog prvaka na brdskim utrkama Nike Pulića.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je rekao  da su “mostovi u prvom redu djela konkretnih ljudi”. 

Dodao je da osim zasluge arhitekata i građevinara postoji i zasluga onih koji su pomogli da se omogući finansiranje tog projekta.

“Pelješki most je podignut u interesu Hrvatske, nikad u inat BiH. Ovaj most je na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, socijalnom statusu, uvjerenjima. Vjerujem da ćemo ojačati svoju samosvijest. Vjerujem da ćemo se u godinama pred nama boriti za ono što je važno. Pelješki most jest većinom finansiran EU novcem, ali to je naš novac kojeg smo skupo, skupo platili”, rekao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da je veseo i ponosan jer je ovaj istorijski dan obilježen na veličanstven način

Tokom programa prikazano je još nekoliko kratkih video isječaka u kojima su govorili radnici na mostu, lokalni ribari, ugostitelji, stanovnici toga kraja.

Prisutnima se obratila i potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, a videoporukom kineski premijer Li Kekiang.

Redovan saobraćaj mostom počeo se odvijati nakon ponoći, prenosi Kliks.


Glas Srpske