DONACIJA SRBIJE ZA 35 SRPSKIH I BOŠNjAČKIH POORODICA U BOSANSKOM PETROVCU :: Semberija INFO ::

 

DONACIJA SRBIJE ZA 35 SRPSKIH I BOŠNjAČKIH POORODICA U BOSANSKOM PETROVCU


Samo uspješna i jaka Srbija, dobar je oslonac Republici Srpskoj i svim Srbima koji žive u okruženju, poruka je iz Bosanskog Petrovca gdje je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sa direktorom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arnom Gujonom, uručio pomoć za 35 srpskih ali i bošnjačkih porodica. Pomoć i za Srbe u Odžaku, Domaljevcu i Orašju.

Srpskim povratničkim porodicama u Bosanskom Petrovcu danas su uručeni ugovori o donaciji ukupno 35 steonih junica u okviru projekata koje sufinansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Petrovčani su dobili pomoć u vidu stočnog fonda, a zauzvrat su otvorili vrata svojih domova i srca. Među njima i Snježana Jelčić, samohrana majka troje djece.

Ova povratnica u Bosanski Petrovac kaže da joj donacija mnogo znači i da će za život zarađivati prodavajući mlijeko i kajmak.

Za steonu junicu bogatija je i štala šestočlane porodice Lončar.
- Znači mi puno, a još mi više znači što ću tele moći da dam komšiji da i on ima - kaže Spase Lončar iz Krnjevuše.
Nemanja davidović, predsjednik Centra za podršku i pomoć povratnicima Unsko–sanskog kantona ističe da je ovo drugo najveće ulaganje Srbije u Bosanski Petrovac.

- I Srbi i Bošnjaci su danas dobili junice, Centar za podršku nije dijelio ljude po nacionalnosti i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti - poručio je Davidović.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je obezbijedilo 153.000 maraka za pomoć povratnicima u Federaciju BiH.

- U vremenu koje je pred nama nastavićemo da pomažemo Srbima upravo ovdje u Bosanskom Petrovcu, ali i Drvaru, Grahovu, Glamoču. Ono što je važno je da ćemo pomagati i njihovim komšijama Bošnjacima, ne može da bude samo jednima dobro, a da drugima bude loše. To je ono što jeste naša regionalna politika - naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da je nesporno da povratak Srba na svoja vjekovna ognjišta i njihov ostanak najviše zavisi od ekonomskog opstanka, ali i od mogućnosti života dostojnog čovjeka.
- Da je ovakav pristup ne samo potreban nego i neophodan uverio sam se tokom dugogodišnjeg humanitarnog rada na Kosovu i Metohiji. Brzo smo uvidjeli da razvijanjem farmi, mljekara i malih fabrika rješavamo mnogo više problema nego donošenjem čiste humanitarne pomoći - rekao je Gujon i dodao da ovim žele da pošalju poruku da je matica Srbija uz svoj narod i uz povratnike.

On je napomenuo da su juče u Posavini, u opštinama Odžak, Domaljevac i Orašje podijelili freze, moto-kultivatore, trimere i motorne testere, a u Grahovu su obezbijedili pčelarsku opremu.
- Naš konačni cilj je da bude formirana zadruga koja bi okupila sve srpske poljoprivrednike i olakšala im rad - rekao je Gujon.

Za srpske povratnike svaka pomoć i podrška je važna jer su odlučili da se vrate i ostanu na svojim vjekovinim ognjištima.