RODITELjI TOLERIŠU KONZUMACIJU ALKOHOLA KOD TINEJDžERA :: Semberija INFO ::

 

RODITELjI TOLERIŠU KONZUMACIJU ALKOHOLA KOD TINEJDžERA


Klub liječenih alkoholičara grada Banjaluka tokom novembra i decembra organizovaće niz psihoedukativnih radionica, kao i grupnih i individualnih savjetovanja za srednjoškolce i roditelje na temu bolesti zavisnosti.

Kako kažu iz Kluba, akcenat su stavili na internet, kocku i alkohol, a radionice će biti koncipirane u dva dijela. Radionice za roditelje vodiće savjetnice porodične i bračne terapije Brankica Jovetić i Maja Tomagić, koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa zavisnicima, dok će radionice za srednjoškolce voditi stariji studenti psihologije ili zdravstvene njege uz prisustvo terapeuta psihologa i terapeuta lične i bračne terapije.

"Biće formirane dvije grupe. Jedna je grupa roditelja koja će radionice imati četvrtkom od 17 do 18 časova, a djeca tinejdžerskog uzrasta će ih imati ponedjeljkom, najvjerovatnije oko 20 časova, i trajaće sat vremena", kaže Brankica Jovetić, diplomirani socijalni radnik i jedan od vođa radionice.

Ona ističe da će se prvo proći kroz teme vezane za sam period tinejdžerstva, kako bi se prvo upoznali sa svim promjenama koje se očekuju u tom periodu, kao i kroz načine na koje roditelji treba da postupaju kako bi prevenirali bolesti zavisnosti. Takođe, razgovaraće i o pravilnim vidovima komunikacije, kao i o nedoumicama poput dužine izlazaka, konzumacije alkohola i slično.

"Razgovaraćemo o tome kako roditelji da reaguju kada primijete ponašanja koja nisu u redu. Takođe, sastavili smo i brošuru za roditelje kao kratak vodič o svim temama kroz koje ćemo proći tokom radionica", kaže Jovetićeva za "Nezavisne".

Ona ističe da je vrlo važno govoriti o temama bolesti zavisnosti, jer su primijetili da djeca imaju dosta dezinformacija.

"Oni misle da ne mogu postati alkoholičari ako vikendom konzumiraju alkohol. I roditelji dosta tolerišu konzumaciju alkohola kod djece tinejdžerskog uzrasta i svojim stavovima, popustljivošću, ali i svojim ponašanjem doprinose da djeca normalizuju korištenje alkohola prilikom svih događaja", kaže Jovetićeva.
Ona navodi da je bitno probuditi svijest kod ljudi koliko konzumacija alkohola u ranom periodu može biti štetna po zdravlje, jer je uticaj alkohola na sistem mladih osoba mnogo snažniji nego kod onih u nekim poznijim godinama.

Kako kažu iz Kluba, njihova ideja je da učesnici radionica budu članovi porodica, jedan roditelj i djeca.
Kada je riječ o radionicama za srednjoškolce, one će biti koncipirane na edukaciji mladih, ali i na radionicama o asertivnoj komunikaciji, kao i o jačanju samopouzdanja, emocionalnoj pismenosti i slično.

"Za voditelje radionica za tinejdžere odabrali smo studente starijih godina, jer su uzrastom bliži njima, a do sad nam je iskustvo pokazalo da su na taj način tinejdžeri više zainteresovani za radionice", kaže Jovetićeva.
Ona ističe da će se radionice održavati u prostorijama Kluba liječenih alkoholičara grada Banjaluka, a sa prvom radionicom počinju u četvrtak

Kontakti za zainteresovane učesnike

Informacije o radionicama svi zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 065/795-410 ili putem [email protected].
 
(Nezavisne)