Predmet “Sejdić i Finci” ponovo u centru pažnje: Strazbur prijeti novom rezolucijom :: Semberija INFO ::

 

Predmet “Sejdić i Finci” ponovo u centru pažnje: Strazbur prijeti novom rezolucijom


BANjALUKA, SARAJEVO - Nesprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, koja zahtijeva izmjene i dopune Izbornog zakona, biće danas glavna tema o kojoj će biti riječi u Parlamentu u Sarajevu, u koji stižu i evropski predstavnici.

U okviru radnog dana, sat nakon sastanka sa zvaničnikom Savjeta Evrope, zakazana je i nova sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, ali su sve prilike da neće biti održana jer predstavnici Srpske smatraju da, zbog aktuelne političke situacije, nisu još stečeni uslovi za njeno održavanje.

Predsjedavajuća grupe Alma Čolo (SDA) za “Glas” kaže da ne zna da li će biti kvoruma za rad, naglašavajući da je važan i razgovor sa direktorom Odjeljenja za ljudska prava Savjeta Evrope koji dolazi zbog neizvršavanja presude “Sejdić i Finci”, a koja je izrečena još 2009.

- Taj dolazak mi je bio i povod da zakažem sjednicu Interresorne radne grupe sat kasnije. Moramo vidjeti da li ćemo raditi. Komitet ministara Savjeta Evrope konstatovao je u septembru da BiH nije sprovela presudu i da se mora nastaviti rad grupe, a on dolazi da vidi da li i šta radimo. Komitet je zauzeo stav da će, ako ništa ne uradimo do decembra, pripremiti neku privremenu rezoluciju za BiH - istakla je Čolo koja smatra da izmjene Izbornog zakona ne zavise samo od SDA i HDZ-a, već i od stranaka iz Srpske.

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać, koja je i član Interresorne radne grupe, potvrdila je za “Glas” da nisu stečeni uslovi za nastavak rada radnih tijela, ali da vrijedi čuti šta imaju reći predstavnici Savjeta Evrope. Sličan stav dijeli i član grupe Branislav Borenović. Za “Glas” je istakao da ostaje pri zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

- Neću učestvovati u radu sjednice i očekujem da se pitanje nametnutog Inckovog zakona što prije razriješi da bi se vratili u normalne okvire - poručio je Borenović.

Glas Srpske