UO Centralne banke BiH ključne tačke vratio na doradu :: Semberija INFO ::

 

UO Centralne banke BiH ključne tačke vratio na doradu


SARAJEVO - Upravni odbor Centralne banke BiH održao je prvu sjednicu nakon što je aktuelnom sazivu istekao mandat 10. avgusta, međutim odluke koje su zahtijevale koncenzus povučene su na doradu, a dva člana UO iz Republike Srpske uglavnom su bila uzdržana.

Kako nezvanično saznajemo, na sjednici UO bilo je govora i o tome da li i u kojoj mjeri Upravni odbor može donositi odluke s obzirom na to da im je mandat istekao 10. avgusta ove godine, i na kraju je dogovoreno da se od institucija BiH traži tumačenje, odnosno jasan stav da li mogu ili ne mogu odlučivati. 

"Guverner je tražio i kandidate za određene pozicije u CB BiH, među kojima je i mjesto viceguvernera, ali se na kraju od toga odustalo i sve je ostavljeno za kasnije ne bi li se u međuvremenu razriješila situacija u vezi s neodlučivanjem zvaničnika iz Republike Srpske u institucijama BiH", ispričao je izvor "Nezavisnih". 

Podsjećanja radi, aktuelnom sazivu UO CB BiH i guverneru Senadu Softiću mandat je istekao 10. avgusta ove godine i još nijedna nadležna institucija nije dala svoje tumačenje da li UO CB BiH i guverner mogu odlučivati. Novi Upravni odbor CB BiH treba da imenuje Predsjedništvo BiH, međutim s obzirom na odluku NS RS koja obavezuje predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH da ne odlučuju dok se ne povuku izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida, a koje je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH, pitanje je kada će se u samom Predsjedništvu stvoriti uslovi za imenovanje novih članova UO CB BiH. Nakon isteka mandata Upravni odbor na sjednici 10. avgusta, pozivajući se na Zakon o Centralnoj banci BiH i Zakon o upravi BiH, zauzeo je stav da je neophodno omogućiti nesmetano izvršavanje zakonske uloge, osnovnih zadataka i funkcija CB BiH u skladu sa Zakonom o CB BiH i njenim važećim aktima dok Predsjedništvo BiH ne izvrši imenovanje novog saziva Upravnog odbora.

Nezavisne novine