SKORO 400 PRESUDA PROTIV BIH ZBOG KRŠENjA LjUDSKIH PRAVA :: Semberija INFO ::

 

SKORO 400 PRESUDA PROTIV BIH ZBOG KRŠENjA LjUDSKIH PRAVA


Evropski sud za ljudska prava donio je, zaključno s 1. decembrom 2020. godine, 395 presuda protiv Bosne i Hercegovine, pri čemu su tužbu podnijeli pojedinci ili više njih. Zbog nemogućnosti postizanja političkog dogovora, ni nakon više od decenije, presude nisu sprovedene.

Evropski sud za ljudska prava je u četiri odvojene presude ocijenio i da je Ustav BiH diskriminatoran, praktično, prema svim građanima i građankama BiH, a kojim se garantuju sva prava iz Opšte deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, te iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U BiH su, prema ocjeni sudova, stranih i domaćih vladinih i nevladinih organizacija, diskriminisani i konstitutivni i nekonstitutivni narodi, građani, manjine, žene, djeca, LGBT zajednice i osobe s invaliditetom,  kao i stranci - migranti na putu prema Evropi.

Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda sadrži 18 članaka koje prati dodatnih 14 protokola. Od 395 presuda koje je Evropski sud za ljudska prava donio protiv Bosne i Hercegovine, najveći broj se odnosi na kršenje Člana 6. ove konvencije koji se tiče prava na pravično suđenje i to na “suđenje u razumnom roku” pošto su sudski procesi protiv apelanata, kako je sud iz Strasburga utvrdio, na domaćim sudovima neopravdano dugo trajali, neki čak i duže od decenije.

Semberija info