Dodik: Saradnja sa Rusijom se nastavlja bez obzira na pritiske :: Semberija INFO ::

 

Dodik: Saradnja sa Rusijom se nastavlja bez obzira na pritiske


BANjALUKA - Ruska uloga u Republici Srpskoj i BiH je konstruktivna i neosnovan je napad i pojedinih zemalja Zapada, ali i ostala dva člana Predsjedništva, koji ističu da Rusija ima negativan uticaj na BiH, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, uoči sutrašnje posjete ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova Srpskoj i BiH.

Dodik je u izjavi za RTRS istakao da će se Lavrov sastati sa sva tri člana Predsjedništva, ali i da će on imati odvojen sastanak s njim.

Saradnja Srpske i Rusije, ističe Dodik, biće nastavljena i u političkom i ekonomskom i svakom drugom obliku, bez obzira na pritiske i Zapada i političkog Sarajeva.

Lavrov će, prema protokolu, prvo posjetiti Istočno Sarajevo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH neće podržati odluku o eventualnom povećanju NATO snaga u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao je da neće podržati odluku o eventualnom povećanju NATO snaga u BiH, koje zagovaraju američki kongresmeni, a očekuje Sarajevo.

Dodik je istakao da se povećanje snaga NATO u BiH, posebno u distriktu Brčko, ne može ostvariti bez odluke Predsjedništva BiH i njegove saglasnosti.

Istakao je da nijedna vojna sila ne može da uđe u BiH bez sporazuma i konsenuza u Predjsedništvu.

- Kako će oni sad stacionirati snage ako Predsjedništvo ne odobri? A u Predsjedništvu se odlučuje konsenzusom, a tu sam ja i ja sam protiv toga - istakao je Dodik.

Poručio je da Republika Srpska u svom programu nema secesiju,

- Ali, nismo spremni da trpimo stalne najave kako treba ukinuti Republiku Srpsku. I sad poručujem, ako neko hoće da ukine Republiku Srpsku, mi više nemamo šta da tražimo u BiH - podvukao je Dodik.

Istakao je da to nije ništa pogrešno.

- To je zdravorazumski i šta tu nije politički nekorektno. Politički je nekorektno to što neko traži ukidanje Republike Srpske - kaže Dodik.

Istakao je da srpski narod ima pravo na slobodu i samostalnost.

- Ovaj narod svoju slobodu upražnjava tako što samostalno donosi svoje odluke i neće dozvoliti da neko drugi u njeogovo ime odlučuje - naglasio je Dodik .

Izjave Turkovićeve - kulminacija jednog nemogućeg statusa BiH

Nakon posjete Sergeja Lavrova, Dodik  će zakazati sastanak sa funkcionerima na kojem će razgovarati o posljednjim istupima ministarke inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković koja je pozvala na ukidanje Republike Srpske, a Dodika uporedila sa Hitlerom.

Ovo je, kaže Dodik, kulminacija jednog nemogućeg statusa BiH i svi koji se, upozorava, zalažu za BiH nude samo jednu stvar – da nestanu Republika Srpska i Srbi i da se pokore Hrvati, kako bise muslimani i njihovi mudžahedini ovdje širili.

- To je muslimanski fundamentalista i ekstremista. Prema Srbima pokazuje odnos duboke mržnje i nipodaštavanja i pokušava da Srbe stvrsta na tamnu stranu istorije. U političkom Sarajevu u krugu čiji je Turkovićeva dio misle da su Srbija i Srbi najbolji kada su slabi. Sada im, naglašava, smetaju Srbija i Republika Srpska koje sa fašizmom nemaju ništa - rekao je Dodik.

Glas Srpske