Profesor dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice ,,Sveti vračevi”, GOVORI ZA PORTAL ,,SEMBERIJA INFO'' :: Semberija INFO ::

 

Profesor dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice ,,Sveti vračevi”, GOVORI ZA PORTAL ,,SEMBERIJA INFO''


Znanje i zdravlje nemaju cijenu
 
Poslovna 2022. godina je prošla i to je povod da se podsjetimo šta je urađeno tokom 12 mjeseci godine iza nas.
- Iza nas je još jedna poslovna godina i s ponosom mogu reći, godina u kojoj smo postigli još bolje rezultate u odnosu na prethodnu. Nabavili smo mnogo nove opreme, novi CT aparat i magnet, pokrenuli brojne nove procedure, imamo kvalitetne kadrove i respektabilne saradnike, više od 630 zaposlenih, od koji preko 200 ljekara, više od 100 specijalista, preko 20 subspecijalista i oko 60 doktora na specijalizaciji i subspecijalizaciji, a imamo angažovanih i 18 univerzitetskih profesora. Imamo ljude, imamo znanje, imamo sve što je potrebno da budemo lider u zdravstvu ovog dijela  Srpske. Pratimo svjetske tokove i trudimo se da idemo ukorak s njima, a u cilju stručnog i naučnog usavršavanja, naši ljekari, među kojima su i hirurzi, odlaze na prestižnu kliniku u Švajcarsku.


 
U ovu zdravstvenu ustanovu, pored pacijenata iz RS, dolaze i pacijenti iz regiona.
- Upravo tako. Naš cilj je zadovoljan korisnik usluga i sve što radimo, radimo da bi pacijenti imali zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou. Kako izreka kaže, “dobar glas, daleko se čuje”, a o kvalitetu usluga u našoj zdravstvenoj ustanovi se priča i izvan Srpske, što dovodi do činjenice da nam dolaze i pacijenti iz regiona. Radimo timski, posvećeni smo unaprijeđenju rada na svim odjeljenjima, uvodimo nove procedure, ulažemo u postojeće kadrove i angažujemo eminentne stručnjake iz svjetski poznatih zdravstvenih ustanova, a sve to doprinosi da se sve veći broj pacijenata opredjeljuje da lijek za zdravlje traže u bijeljinskoj bolnici. U kardiologiji smo pomjerili granice uvođenjem novih procedura, a to je slučaj i sa oftalmologijom, opštom, dječijom i vaskulanom hirurgijom, ortopedijom, anestezijom, radiologijom, otorinolaringologijom i td. Ono što me posebno raduje je činjenica da smo u ovoj godini potpisali ugovore o specijalizaciji sa još 14 doktora medicine, tako da za protekle dvije godine, koliko sam na čelu ove zdravstvene ustanove, potpisani su ugovori sa više od 30 doktora medicine za specijalizaciju. Uvijek sam smatrao i smatram da je ulaganje u znanje u mlade ljude, najbolja investicija, jer znanje i zdravlje nemaju cijenu.
 
Imate li podršku nadležnih institucija i ustanova?
- Mnogo dobrog i vidljivog je urađeno u bolnici o kojoj se sa respektom priča i u regionu, a za sve što radimo imamo podršku i saglasnost Vlade RS i Ministarstva zdravlja, a dobru saradnju imamo i sa Fondom zdravstva RS, kao i sa drugim institucijama i pojedincima. Od kad sam na čelu najveće zdravstvene ustanove u sjeveroistočnom dijelu RS, nastojim da najbolji stručnjaci iz raznih oblasti dolaze kod nas, jer, ako želimo napredovati, moramo učiti od najboljih. Mi već imamo odličnu saradnju sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje, a potpisan je i sporazum o saradnji sa dvije dječije klinike - Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Dr Vukan Čupić” i Univerzitetske dječije klinike ,,Tiršova” iz Beograda. Dakle, nastavljamo praksu dobre saradnje sa najboljim zdravstvenim ustanovama u regionu, jer sve to je u interesu što bolje zdravstvene zaštite naših građana.
 
Bijeljinska bolnica je prva u BiH koja je uvela standard ISO 22301 - Očuvanje kontinuiteta poslovanja u vanrednim okolnostima.
- Kao što sam već rekao, ulaganje u znanje je investicija koja se uvijek isplati, a zaposleni u ovoj ustanovi bave se kvalitetom, standardima i u posljednje dvije godine pojačane su aktivnosti koje podrazumijevaju bavljenje kvalitetom poslovanja. Dobili smo sertifikat ISO 22301:2019, sistem menadžmenta kontinuitetom poslovanja i upravljanja rizicima, a pored standarda ISO 9001, pri čemu smo jedini u Srpskoj koji imaju taj važeći standard, imamo i standard 15 189 koji se odnosi na akreditaciju laboratorije i PCR laboratorije. Takođe, društveno smo odgovorna ustanova, a u prilog tome ide podatak da se bavimo i zaštitom životne sredine. Uveli smo ekološko grijanje, prešli  na toplotne pumpe, uveli smo LED rasvjetu i ugradili solarne panele za grijanje. Jasna vizija, ljudski resursi, red, rad i disciplina, to je put ove zdravstvene ustanove, a sve u cilju zadovoljstva korisnika naših usluga.
 
Brojne su aktivnosti i po pitanju učešća na kongresima, seminarima, akcijama s povodom, ali je evidentno i da organizujete brojne događaje koji okupljaju eminentne stručnjake regiona, pa i šire.
- Ono što je na prvom mjestu, svakako je da smo što kvalitetnije na usluzi korisnicima usluga, a u prilog ide činjenica da su liste čekanja zakazivanja kod najvećeg broja specijalista skraćene na par dana. Jedino nisam u poptunosti zadovoljan listom čekanja kod pojedinih kardiologa kod kojih se čeka dvije do tri nedjelje, ali i to ćemo rješavati u narednom periodu. Vjerujte, situacija u okruženju nije ništa bolja. Naravno, sva hitna stanja primaju se odmah na pregled. Takođe, učešće na kongresima i seminarima je potrebno, jer kao što sam već istakao, ulaganje u znanje mora biti konstantno. Ne mogu, a da ne naglasim da, gdje god smo se pojavili kao učesnici, naišli smo na respekt ostalih učesnika, jer naša ustanova i naši kadrovi su pozitivan primjer kako se treba i mora raditi. Takođe, organizovanje besplatnih preventivnih pregleda sugrađana je nešto što smatram ne samo obavezom, nego i potrebom. Kad kažem da smo respektabilna zdravstvena ustanova, s ponosom moram podsjetiti da smo ove godine organizovali Međunarodni kongres HISPA BH pod nazivom ,,Sveobuhvatni pristup u zaštiti srca i krvnih sudova – postkovid era”. Kao predsjednik Organizacionog odbora, izražavam zadovoljstvo što je kongres u našoj Bijeljini okupio više od 1.000 učesnika. Kongres je održan u organizaciji Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta miokarda i moždanog udara HISPA, Bolnice ,,Sveti vračevi” i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje, a pod generalnim pokroviteljstvom, tadašnjeg predsjednika Srpske Željke Cvijanović i uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Na kongresu je učestvovalo 80 predavača iz 12 zemalja, a učesnici su iznijeli jasan stav da svako ko je preležao virus korona treba da se javi svom ljekaru jer se pokazalo da kovid dovodi do teških oštećenja srca. Naravno, nastavljamo dalje i nastojimo da uvijek idemo korak ispred, jer kao što uvijek ističem, zdravlje i znanje, nemaju cijenu!


Semberske novine - Semberija info